Dressyrzebra?


  Ursäktar för dålig uppdatering idag, det har blivit ett besök på ridklubben här för att kolla in de lokala förmågorna... Riktigt roligt!

Hittade denna bild på internet när jag sökte runt. Vid första anblicken blir man rätt imponerad, eller hur?

När man tittar närmare ser man dock att den är fejk (photoshopad...). Zebror har inte ränder som på bilden, och inte heller den kroppsbyggnaden. Tydligen är zebror väldigt svåra att få tama, och det finns i stort sett inga inridna. Det finns däremot en korsning mellan häst/zebra som kallas zorse som ska kunna gå att rida. Det har bara tagit 20 år att få dessa djur domesticerade, enligt en artikel jag läste. De tror också att zebror ska kunna gå att ridas in i framtiden. Hur häftigt skulle inte det se ut?

Här är en länk till bilder på zorse's http://www.youtube.com/watch?v=VfUR0Xe9DPk&feature=related

Ja det var väl lite off topic, men det är alltid kul att vidga sina vyer!

Ha det fint!


Sadeldjungeln del 5


I den femte delen av sadeldjungeln hade jag tänkt att vi skulle titta på hur man mäter hästen och bestämmer typ på ryggen, dock kom jag på att vi hade missat en viktig del... Så vi ska därför fortsätta titta på felanpassade sadlar och hur man kan upptäcka att trycket inte är rätt fördelat. Vi har tittat på hur sadeln ligger om den är för smal, vid eller för böjd. Nu ska vi titta på hur sadeln ligger om den är för rak. Detta kan man inte alltid se från sidan utan nu kommer vi behöva känna också.


När sadeln är för rak hamnar trycket längst fram och längst bak. Mitt under sadeln fördelas däremot inget tryck. Detta innebär att trycket blir för stort längst fram och längst bak och hästen kan få ont. För att upptäcka detta kan man först prova att placera en hand mitt i sadelns sits, lyfta på kåporna och försöka se hur trycket är fördelat. Dock är det svårt att upptäcka en för rak bom på detta vis, så vi ska också känna efter. Först ska vi placera en hand (förslagsvis vänster) mitt i sadeln och lägga ett tryck rakt nedåt. Den andra handen (i detta fall höger) placerar vi längst fram under bossan och drar bakåt mot bakvalvet (under sadeln alltså). Om trycket är stort i början, och sedan avta, för att sedan öka igen - kan det alltså bero på att sadeln är för rak. Hur pass rak en sadel är bestäms av sadelbommen, detta är något som inte går att påverka. Leta en ny sadel!



Besöksrekord? Prova Bloggtrafik idag! Bli medlem helt gratis! 


Håll koll på tävlingarna i helgen!


  I helgen är det lite ridsportstävlingar för oss intresserade att hålla sig uppdaterade på. Den 28 oktober till 1 november är det världscupstävlingar i franska Lyon. Som svenska har vi Helena Lundbäck i startfältet. SVT sänder därifrån följande tider:
SVT24 sänder världscupen i hoppning söndag kl 19:30 (sammandrag)
SVT1 tisdag 3 november kl 12:05 (repris från söndag)

Detta är något som jag inte tänker missa i alla fall...

Källa: Tidningen Ridsport


Hästannonser...


  Jag håller just nu på att leta upp en b-ponny till tvillingdöttrarna i en familj där jag varit mycket och hjälpt till med gården och hästarna. Det ska då vara en foderponny, och jag har märkt att det är väldigt svårt att hitta sidor som har ett vettigt upplägg på foderhästannonserna. Det finns flera fina sidor med hästar till salu där upplägget är enkelt och är lätta att navigera i, men när det kommer till annonser runt foderhästar är sökredskapen rätt bristfälliga och det är svårt att överblicka annonserna. Jag vet inte om det är jag som inte har hittat rätt sidor, men det är i alla fall så jag upplevt det. Vad använder ni för sidor när ni letar nya hästar?






Ett tips


  Jag antar att många som besöker bloggen också har egen blogg. Det kan vara svårt att nå ut till nya läsare. Ett tips är att använda er av tjänster som visar er blogg gratis och på så vis höjer statistiken (faktiskt en hel del!).

Kika in på Viraltrafik och Mer trafik för att öka besökarna på bloggen!

Ha en bra dag!


Peter Wylde som förbundskapten i hoppning?


  Hoppryttaren Peter Wylde har vart på besök i Sverige för att diskutera ett eventuellt uppdrag som svensk förbundskapten i hoppning efter Maria Gretzer. Han är annars bosatt i Mastricht i Belgien. Igår träffade SvRF med sportchef Tomas Torgersen amerikanen.
- Det stämmer, säger Tomas Torgersen, och jag bedömer att vi kommit närmare varandra efter mötet.

Peter Wylde har en fin meritlista. 44-åringen kom trea i VM i Jerez 2002. Han vann OS-guld i laghoppning 2004 i Aten, har vunnit fyra världscupdeltävlingar och en Nations Cup. Han har ridit ett OS, ett VM, två WC-finaler, 14 Nations Cup och 57 världscuphoppningar. Hans bästa häst hittills är Fein Cera, som utsågs till bästa häst i Ryttar-VM 2002.

Källa: Hästmagazinet




Mörka kvällar


  Det blir verkligen mörkt tidigt då vi gått över till vintertid. Underligt påfund det där egentligen, när det är som mörkast ska vi vrida tillbaka klockan..? Men det är ju trots allt mysigt att vara i ett ljust stall med hästarna när mörkret lagt sig utanför. Man ska försöka se det ur ett positivt perspektiv, tycker i alla fall jag.

Sov så gott alla!




Utbildning inom hästsporten del 1


Idag finns många möjligheter för unga, och även möjligheterna till jobb inom hästsporten har ökat. Idag tänkte jag kolla upp lite olika utbildningar som finns om man vill jobba inom hästsporten. Vi ska börja titta på utbildningar man kan söka efter högstadiet, alltså gymnasieutbildningar.



Vill man ha häst på schemat finns det många gymnasieskolor som samarbetar med ridskolor i närheten och kan erbjuda ridning som specialidrott. Det består då av 300 poäng och fördelas på två kurser - specialidrott A och specialidrott B. Då kan man alltså gå en vanlig gymnasielinje, exempelvis samhälle, och sedan väljer du ridning som specialidrott och får då ett visst antal timmar ridning utlagd på schemat.

Vill man ha mer hästämnen på schemat kommer man till naturbrukslinjerna, här nedan ser du vilka kurser som kan ingå då.

Inriktning mot hästhållning

KursPoäng
Arbetsmiljö och säkerhet 50
Projekt och företagande 50
Basmaskin körning 50
Djurkunskap grundkurs 50
Häst och stallskötsel 150
Hästkunskap 150
Ridning och körning grundkurs 150

Kommentarer:
Förslaget bygger på att den studerande har läst Biologi A och B. I annat fall bör de tre biologikurserna Ekologi, Kretslopp och Växt och djurliv finnas med.
Källa: Skolverket

Här får man in mer kurser rörande hästhållning och att driva en hästverksamhet. De tre övre kurserna är direkt i relation till att driva en verksamhet och/eller jobba med hästar.

På den skola jag går på kan man dessutom välja till naturvetenskaplig behörighet. På så vis får man full behörighet till vidarestudier på högskola. Detta är ett val som jag har gjort. Då väljs några hästkurser bort. Dock läser vi alla de kurser som står upplistade ovan. Däremot läser vi inte exempelvis Arbete med häst eller Ridning fördjupning.

Kurserna varierar beroende på skola och därför bör man kontakta den skola man är intresserad av för att få information om detta.

Här finns alla naturbruksgymnasium i Sverige listade: http://www.naturbruk.se/redirect.asp?p=1396

Vill man satsa mer på just ridningen och inte hästhållandet i det stora hela finns ridgymnasium som exempelvis Strömsholm. Där vänder man sig till elever som vill satsa på att bli exempelvis 'ridledare eller fördjupa sig i området hästskötsel för ridsport och tävling eller bli sportryttare'. Där finns också krav på elevens ridning vid intagning. Man bör klara av att rida en skolad häst i lägst lätt C i dressyr, 90 cm hoppning samt rida i terrängen. Man bör också kunna rida och hantera olika sorters hästar med varierande temperament.
Förutom kärnämnen läser man där följande kurser:

Gemensamma karaktärsämnen 1350p

Idrott och hälsa B, 50p
Arbetsmiljö och säkerhet, 50p
Djurkunskap – grundkurs, 50p
Hästkunskap, 150p
Häst- och stallskötsel, 150p
Arbete med häst, 200p
Ungdomsledarskap, 100p (lokal kurs)
Dressyr – grunder, 100p (lokal kurs)
Hoppning – grunder, 100p (lokal kurs)
Dressyr – instruktörskunskap, 100p (lokal kurs)
Hoppning – instruktörskunskap, 100p (lokal kurs)

Dessutom finns det olika inriktningar man kan välja i årskurs 3 på 200 poäng. Det är 
Instruktörskunskap (utbildning till ridledare), Sportridning (skötsel och träning av ridhästar, dressyr eller hoppning) eller Hästskötsel för ridsport och tävling.

Som individuella val kan man välja mellan studieförberedande, förberedande inför Hippologen eller ett paket med särskilda hästkurser.


Hoppas ni haft någon nytta av detta. I nästa del kommer vi titta på utbildningsmöjligheter efter gymnasiet!


Vill du få mer besökare på bloggen redan idag? Viraltrafik visar din sida helt gratis!


Fortsättning på reflextemat


  Som en uppföljning på reflexinlägget jag hade för några dagar sen tänkte jag nu tipsa om lite fler nyheter på reflexmarknaden. Här finns både benskydd och boots i reflex, något som i alla fall inte jag har haft någon gång. Men det verkar ju tämligen smart att kunna kombinera både skydd och reflexer!

http://horze.se/?cPath=41_26



Förresten, hur upplever ni sidan sedan jag lagt upp omröstningen? Då den är i java känns det som att menyn tar ett tag att ladda...


Erik Broms världsmästare i körning - igen!


  Med hästarna Tamil och Grane kammade Erik Broms hem världsmästatiteln i kallblodskörning i franska Lisieux. De vann med 18 poäng efter de två dagarna och alla delmoment, och med detta var de nästan 14% bättre än tvåan!

Läs hela artikeln här: http://www.hastmagazinet.com/newsItem.aspx?id=33400&a=Erik%20Broms%20världsmästare%20igen!

Jag kan också tillägga att jag haft Erik Broms som mentor under mitt första år på skolan, riktigt kul att han lyckades med detta igen!


Tony André Hansen i förhör hos CAS


  Efter Norges lagbrons i OS i Hongkong hittades spår av substansen capsaicin i Tony André Hansens häst Camiro's urin. Nu ska Tony André in på förhör där man ska fastställa domen för Norges hopplag. I dagsläget är det oklart om Norge ska få behålla sitt brons, men om Norge fråntas sitt brons går det istället över till Schweiz. 
Direkt efter dopingskandalen dömdes Tony André till böter och 4,5 månaders avstängning av FEI. Detta överklagade han och frågan ligger alltså nu hos CAS, idrottens högsta skiljedomstol.

Källa: Tidningen Ridsport


Debatt efter Odense-meetinget


  Efter Patrik Kittel's framridning har en våldsam debatt brutit ut, främst på internet. En film har även figurerat på Youtube ett tag. Debatten har handlat om att Patrik Kittel's häst Scandic påstås gått i hyperflexion-form (mycket rund och djup) och med blå tunga i över två timmar. Nu har Patrik själv uttalat sig i en artikel som är publicerad av Tidningen Ridsport.

Citat Patrik Kittel
- Scandic var het efter att ha haft ett tävlingsuppehåll. Med många andra tävlande på plats kan man inte alltid rida enligt sin plan, därför blev det en hel del pauser så kanske tiden drog iväg. Jag växlar alltid formen under arbetet med mina hästar hemma och på tävling.

- Efter en stund fick Scandic tungan mellan betten - jag rättade till det. Den var inte blå vad jag kunde se och den var ute mindre än 20 sekunder. Scandic leker ofta med sin tunga, själv i boxen, när jag rider och tyvärr ibland på tävling men det blir bättre.

- Resten av passet fungerade bra. Ja, jag rider hästen rund och djup emellanåt i träning. Jag anser att träningen fungerar bra sett till resultaten som jag och många andra har. Mina hästar är glada, tillfreds och nöjda med att få visa upp sig. Scandic gjorde sin bästa kür två dagar efter detta klipp - det går inte att tvinga 600 kg häst till något.

Källa: Tidningen Ridsport

Länk till filmen som är så omdebatterad: http://www.youtube.com/watch?v=8hIXGiV4N4k

Vad tror och tycker ni om detta?


Mer läsare?


  Som bloggare vill man gärna ha många läsare på sin blogg, och ibland kan det vara svårt att nå ut till folk - eller hur?
Något som jag tycker funkat bra är sidan Mer Trafik. Där får man poäng genom att besöka andras bloggar, och de poängen genererar besökare till ens egna blogg eller hemsida.

http://www.mer-trafik.se/cgi-bin/ref.cgi?r=sannaklang

Kika in själv vetja!




Sadeldjungeln 4


I denna del av sadeldjungeln tänkte jag presentera några av de vanligaste sadelmärkena och deras modeller. Detta gör det lättare om man har tänkt sig gallra igenom begagnadmarknaden. Detta kräver dock att du har koll på vad hästen ska ha för typ av sadel, har du inte detta kommer du få lära dig det i nästa avsnitt!



Stübben
Stübben är en vanlig sadel och finns ofta på ridskolor. Modellerna Artus, Siegfried CS, Avalon, Maestoso och Excalibur passar för en normallång och något böjd rygg. Edelweiss NT Deluxe är rakast av modellerna. Avalon är dock den rakaste dressyrsadeln. De övriga modellerna passar på mer överbyggda/svankigare hästar. De är rymliga i sätet. De har både ullstoppade rundbossor och kilbossor på deras sadlar. Priserna ligger runt 10-16 000:-

Wintec/Bates 
Wintec är en sadel som kommit upp mycket på marknaden, det är en syntetsadel, dock med läderimitation. De har en lång anläggningsyta, bomvidden kan ändras genom att byta koppjärn. Dock blir bommen mer böjd desto vidare järn. De har kilbossor, med antingen ullstoppning eller cair (delvis luftstoppning). Bates är en läderversion av Wintecs sadlar och gör även egna modeller som passar en lite mer böjd/överbyggd rygg. Den finns en särskild sadel för väldigt breda hästar (Wintec Wide) där det bredaste järnet är närmare 130 grader brett. Priser runt 5-10 000:-, för Bates 10-20 000:-

Hubertus
Passformen är olika beroende på modell. Modellerna där man kan byta koppjärn passar en relativt svängd rygg, modellerna där man inte byter koppjärn är lite rakare.
Pris 6-8 000:-

Undrar ni över något speciellt märke? Fråga!


Omröstning!


  För att jag ska kunna få en bättre koll på er läsare och vad ni vill läsa om finns nu en omröstning på vänsterspalten. Klicka helt enkelt i det alternativet som beskriver er roll i hästvärlden bäst, och klicka på 'Rösta!'.

Tack!


Äpplen och kolik


  Äpplen är väl något som ses rätt självklart när det kommer till att ge hästen godis. Det många inte vet däremot är att äpplen, som dels innehåller mycket socker och dessutom garvsyra, kan ge hästar kolik och även i stora mängder bidra till fånganfall. Vanligtvis klarar hästarna av ett par äpplen, men vissa (framförallt ponnyer) har svårt för äpplen och kan få allvarliga kolikanfall. Framförallt är det äpplen som inte är helt färska och som påbörjat en jäsningsprocess som är i riskzonen för att framkalla gaskolik hos hästen.

Hur man väljer att göra är självklart upp till var och en. Men man kanske borde vara lite försiktig när det kommer till nya hästar...

















Rolf-Göran trea i GP-tävling


  Rolf-Göran Bengtsson och Ninja la Silla knep en tredjeplats i söndagens Grand Prixtävling i Hannover - en tävling som ingår i Riders Tour. Tredjeplatsen innebar en klättring från 12:e till en 5:e plats för Rolf-Göran. Det blev tyskt i toppen, med Christian Ahlmann med Taloubet Z på första plats och Ludger Beerbaum med Gotha på andra plats.


Ställning i Riders Tour efter Hannover, ställning från förra omgången i parentes:
1, Gilbert Böckmann (1)
2, Christian Ahlmann (7)
3, Ludger Beerbaum (6)
4, Marcus Ehning (1)
5, Rolf-Göran Bengtsson (12)
6, Beat Mändli (12)
7, Marco Kutscher (7)
8, Julia Kayser (3)
8, Thomas Frühmann (18)
10, Lars Nieberg (27)

Källa: Tidningen Ridsport


Se till att synas i mörkret!


  När vi kommer till den årstid där kvällarna domineras av mörker gäller det att man syns ändå. Det man ofta inte tänker på är att reflexerna vi har till hästarna är färskvara och slutar fungera efter ett tag. Därför är det nu läge att kolla upp reflexernas skick och eventuellt byta ut. Du testar reflexerna genom att lysa på dom med exempelvis en ficklampa i ett mörkt rum.

Det är inte lag på att bära reflex då man rider, men det är helt klart en billig livförsäkring om man vistas i trafiken. Enligt transportstyrelsen bör reflexerna placeras så att det tydligt framgår vad det är för slags trafikant. Detta går att läsa på Transportstyrelsens hemsida: "På hästen är det bra att ha reflexer på benen, framför allt på vänster framben och höger bakben, samt någon reflex som syns bra bakifrån, till exempel fastsatt i svansen eller på ryttarens rygg." Jag tycker dock man bör ha benreflexer på samtliga hästens ben, man ser lättare att det är en fyrbent varelse, och ärligt talat är det ju inte alltför dyra saker det handlar om. Som ryttare är det lämpligt med reflexväst, det syns bra och andra trafikanter kan uppfatta ryttaren vilket underlättar i bedömningen av ekipaget. Ländtäcke med reflexer är optimalt om man rider efter en mörk och trafikerad väg.



Något att ha i åtanke är att den dyraste reflexen inte alltid är den bästa, se Testfakta.se's reflextest: http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=90490

Är det dags att shoppa nya reflexer finns det en hel del nyheter vad gäller reflexer hos Hööks: http://www.hooks.se/deptlist.aspx?deptid=129


Sydda knoppar


  Även om vi inte är i högsäsong vad gäller tävlingar nu så kan det ju ändå vara bra att öva upp sina färdigheter vad gäller att få hästen tävlingsfin. Knoppning är nåt man bör ha koll på om man är ute på tävlingsbanorna tycker jag. Speciellt om man är dressyrryttare. På hopptävling kan man ha manen utsläppt, dock ska den se välvårdad ut. Knoppar gör man genom att göra flätor i manen som man sedan antingen rullar eller viker upp till en rund form. Vanligast är knoppar som fästs med ett gummiband. Idag ska vi dock kolla på hur man gör sydda knoppar.



Du börjar som vanligt med att göra en fläta, se till att den blir hårt flätad så blir det både lättare och snyggare knoppar. Blöter du manen innan så är det lättare att fläta.
För sydda knoppar bör du använda en trubbig nål och dubbel björntråd, smart är att redan ha förberedda nålar med tråd i så du slipper trä i hela tiden.  Sedan knyter du tråden runt änden på flätan och viker upp flätan. Du syr runt knoppen och igenom som en åtta tills det sitter. Sedan trär du nålen genom toppen på knoppen och upp genom hela så den viks inåt, detta så många gånger som krävs. Att sy knopparna tar längre tid, men de sitter kvar bättre.

Länkar till en bild där ni kan se sydda knoppar: http://media.photobucket.com/image/sydda%20knoppar/canidia/Skorpan/retP8054540.jpg

Lycka till!



Håll motivationen uppe!


  Nu när det går mot mörkare tider (vilket kanske blir allra mest påtagligt nu när vi precis gått över mot vintertid...) gäller det att hålla motivationen uppe, både vad gäller ridningen och även att hålla oss själva i trim.
Något som jag tror är viktigt för att inte tappa gnistan är att ha mål. Nu när tävlingssäsongen lider mot sitt slut kan det vara läge att utvärdera den gångna säsongen och sätta upp mål över vad som bör förbättras med ridningen. När man har klart för sig vad som ska förbättras är det dags att bestämma hur målen ska uppfyllas och när de ska vara uppfyllda. Vissa problem kanske ligger hos oss själva, och då kanske det är dags att se över vår egen träning. Själv tycker jag att det är mycket lättare att ta sig till gymmet om man har lite nya gymkläder till exempel, ett litet motivationstips! Man kan planera in spännande träningar, så har man dels nåt att se fram emot, och dels någon som kan hjälpa en med målen man satt upp.



De externa länkarna som finns i inläggen öppnas i samma fönster, och jag har fått påpekanden om detta. Dock är detta något jag inte kommer ändra på på grund av olika anledningar. Vill man ha upp länkarna i en ny flik/nytt fönster kan man antingen högerklicka och klicka på 'Öppna i ny flik' eller 'Öppna i nytt fönster'. Att klicka på länken med scrollen gör också att länken öppnas i nytt fönster.


Uppdatering!


  Bloggen finns registrerad på Bloglovin' så börja prenumenera på den där så håller ni koll på alla nya inlägg vetja! http://www.bloglovin.com/

Det finns nu en klocka på menyraden, så nu har ni koll på tiden när ni läser...

Saddle up finns registrerad hos Bloggregistret och Bloggparaden, så det är dom små knapparna ni ser uppe på menyraden. Bloggen är också listad hos Bloggtoppen!

Har försökt dela upp inläggen lite striktare under kategorierna, så nu är det lätt om ni bara vill läsa om ett visst ämne. Kategorierna finns att klicka på i menyraden!



Ha en mysig lördagkväll nu!


Årets Komet 2009


  Nu är det dags att kora årets komet 2009, priset kommer att delas ut på ryttargalan i Globen den 26 november, i samband med Stockholm International Horse Show.
Gå in och rösta du också!
http://tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=210901








http://www.mer-trafik.se/cgi-bin/ref.cgi?r=sannaklang

Spinoff på hoppsits


  Har surfat runt på lite hästbloggar och hittade en tämligen spännande sadel. En kåplös hoppsadel som ska främja ryttarens egna balans. Den påstås ska ge ryttaren både bättre sits och inverkan på hästen. Den ser helt klart speciell ut, men man kan ju undra om den är värd sina 24 199 kr... Den lanseras i alla fall av Equality Line, och inlägget (inklusive bild) finns här: http://tavlingsryttaren.blogg.se/2009/october/pa-tal-om-flaxiga-skanklar.html




ATG's reklam...


  Är det bara jag som är kär i ATG's reklamer med hästarna i stadsmiljöer? Så otroligt vackra hästar och scener! Och visst blir man lite glad när man ser en frustande, galopperande häst sådär mitt i ett tråkigt reklamavbrott?


http://mrg.bz/zCykEl

Vackra hästar är alltid välkomna i tv-rutan, oavsett om det är världscupssändningar i hoppning eller en reklamsnutt. Dock är väl kanske det förstnämnda lite mer spännande kanske...

Vad tycker ni om utbudet av hästsportssändningar på tvn?


Peppning!


  När det känns som att ridpasset gått åt skogen, hästen inte lyssnat ett dugg och att man har ridit som en kratta är det bara att försöka tänka positivt. Det hade alltid kunna gått värre!
Håller ni inte med?
http://www.youtube.com/watch?v=yE0yEEQ_MbI&feature=related 


Sadeldjungeln 3

Nu fortsätter vi i jakten efter den perfekta sadeln! Det vi ska titta på idag är hur sadeln ligger om den är för vid. Sadelns vidd kan man mäta i grader, då mäter man vinkeln på bomjärnet längst fram i sadeln. Detta kommer vi titta mer på sen. När vinkeln på sadeln är för stor blir sadeln för vid och sjunker ner för långt längst fram. Då blir trycket för stort där och bakändan på sadeln släpper ofta och fördelar inget tryck alls.


En sadel som släpper i bakändan kan också bero på en för svängd bom, skillnaden är dock att framvalvet sjunker ner längre när den är för vid. Det är viktigt att utrymmet vid manken inte blir för litet, då kan sadeln trycka på, och slå i manken vilket ger obehag för hästen.

Detta är ingen sadel man bör rida i, det kan ge skador på hästens rygg och orsaka problem i ridningen!


Hoppsits...


  Vissa hästar är verkligen känsliga på hur ryttaren sitter över hindret, min d-ponny kunde bli verkligt irriterad om inte jag var helt med i sprången. Men det finns också hästar som är för snälla...
Denna häst skulle nog tjäna på att inte vara så förlåtande mot sin ryttare: http://www.youtube.com/watch?v=opMiCyoRzYM&feature=player_embedded

Hur ryttaren i detta fall lyckas med detta är för mig en gåta, och om den utför detta utan att bli steril låter jag vara osagt. Oavsett är det inte någon sits att eftersträva.

Eller vad säger ni?

Har märkt att länkarna i inläggen inte syns, men de finns där och går att klicka på. Ska åtgärda detta!


Tävlingshästar i lastbilskrock


  Tyska tävlingshästar tillhörande Ludger Beerbaum och Marko Kutscher ska imorse ha varit inblandad i en lastbilskrock på den tyska motorvägen A1. Varken hästar eller människor ska ha några livshotande skador, dock uppger en källa att hingsten Lavillon ska ha haft en skada vid ögat.

Mer att läsa finns på: http://tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=223819


Eldstöt!


  Tänkte fortsätta presentationen av mig själv och hästar jag ridit nu. Den häst jag tänkte presentera nu är en kallblodstravare som jag red ett år, detta efter en allvarlig gaffelbandsskada som gjorde honom i stort sett obrukbar som han var då. Han var sutten på några gånger när jag tog hem honom, men jag började ändå väldigt basic med att vänja honom vid sadel och att jag satt på ryggen. Han lärde sig allt så oerhört fort, och snart förstod han både skänklar och tygelhjälper ordentligt. Han är alltså en vallack e. Elding - Perle troll, född 99. Jag hade honom på foder under 05/06. När jag var klar med honom sprang han in 56 000 kr under sina tre första starter, då var nog ingen stoltare över honom än jag!


Visst är det en snygg typ på honom? Mycket Elding över honom tycker jag...




Sadeldjungeln 2


Sadlar kan vara tämligen dyra investeringar, men samtidigt är det en så viktig komponent i ett lyckat ekipage, så då kanske man får tänka sig att lägga ner lite extra pengar... Jag tänker i alla fall reda ut det här med vad man bör se upp med på sadelmarknaden.

Har sadeln ett märke? Om inte är det stor risk att det är väldigt dålig kvalitet på sadeln och den kan rent av vara skadlig för hästen. Lädret är oftast indiskt och har dålig hållbarhet, det finns risk att det går sönder (inte något man vill uppleva under en ridtur...). Bommen kan vara sned, fabriker med låg nivå på tillverkningen har ofta dålig koll på produkterna. En sned bom kan ställa till med mycket elände! Stoppningen är ofta hård och kan kännas knölig, den kan också vara ojämn och på så sätt skadlig för hästens rygg. Så enligt mig bör man ha koll på vad det är för tillverkare så man vet vad det är för kvalitet på sadeln.
     De flesta märken kan man hitta mycket fakta om på nätet, google is your friend! Sadlar från budgetmärken som Hööks och Börjes har jag inte så väldigt höga tankar om, vill man ha sadlar i den prisklassen rekommenderar jag att köpa en begagnad märkessadel istället! Då kan man få en kanonfin, inriden sadel till en bra pris.


Världscupen i Helsingfors!


  Klockan 17.00 sände SVT från världscupen i hoppning, i Helsingfors där vi fick se en svensk flagga på fjärde plats, Svante Johansson gjorde fina rundor med hingsten Saint Amour och har nu en fin start på världscupen.

En häst som jag personligen verkligen blev imponerad av var amerikanskan Lauren Hough's Quick Study. Där kan man prata om kapacitet och bakbensaktivitet! Tyvärr var de inte tillräckligt snabba i omhoppningen och missade förstaplatsen. Detta är ett ekipage som jag absolut vill se mer av!


Min första foderhäst...


  För att ni ska kunna få en bättre bild av mig tänkte jag presentera några av de hästar jag ridit och haft. Idag tänkte jag börja med min första foderhäst som jag hade mellan 03 och 05.

Det var då Florencja, ett Arabiskt fullblodssto, född 1990, e. Pers - Algomej.



Med henne tränade jag mestadels dressyr, och hon lärde mig massor! Hon var riktigt duktig att bocka också... Men förutom någon enstaka fraktur så fick jag väldigt bra balans tack vare henne! Flora, som hon kallades, var dessutom fruktansvärt vacker tycker jag. Dock blev hon lite rund om magen sommartid... 
Idag är hon avelssto på ett stuteri i mellersta Sverige.


Bilden ovan är tagen 04 och sitsen får således ses som ursäktad.


Avelschampionatet


  Överlägsen vinnare i det öppna 6-årschampionatet på Flyinge blev i år hästen Paridon Magi med sin ryttare Caroline Palmgren. Vinnaren i Breeders Trophy blev i år, samma som i fjol, Malin Rinné med Scharmeur 1167. Mer att läsa om detta, samt resultat finns på: http://tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=221485

Förresten, kom ihåg att prenumenera på bloggen på Bloglovin!


Ridning, en dyr hobby!


  Riksidrottsförbundet har presenterat en ny studie som kartlägger kostnaderna för olika sporter i landet. Studien har genomförts genom enkätsvar från föräldrar med barn i åldern 7-15 år. Ridsporten hamnar på andraplats där medelvärdet för föräldrarnas utgifter är 10450 kr per år. Då kan man jämföra med exempelvis gymnastik där medelvärdet ligger på 2630 kr per år.
Mer att läsa om detta finns på http://www.dn.se/sport/40-000-kronor-for-en-hobby-vart-pengarna-1.972920

Själv tror jag ändå att kostnaden för ridningen ofta ligger högre, då studien genomförts på barn i låga åldrar där man oftast rider ganska sällan och inte lägger så mycket pengar på utrustning.

Att ha egen häst är inte billigt! Men det är ju inte bara en hobby, det är ju en livsstil! Eller hur?


Sadeldjungeln 1


Sadlar är verkligen en hel vetenskap! Därför är det viktigt att ha hjälp av någon kunnig (helst yrkesman inom området) då man provar ut en sadel till sin häst. Dock ändrar ju sig hästar som bekant genom träning och fodring, och därför tycker jag det är bra att ha ett tränat öga som kan se när något är på tok. Detta kommer jag göra till en liten serie där man kan läsa om hur det kan se ut när en sadel ligger helt fel.

Här nedan syns en bild där sadeln ligger i bakvikt, detta kan man se genom att den lägsta delen inte är i mitten utav sadeln, utan längre bak. Detta kan bero på att sadeln är för trång, och därför trycks upp vid manken. Trycket på hästens rygg blir då störst längst bak, och detta skapar obehag för hästen och kan göra att ridningen inte funkar speciellt bra. Detta är inte en sadel man bör rida i!


Breeders Trophy 2009


  Just nu pågår ett av Sveriges största hästevenemang på Flyinge. Det är nämligen Breeders Trophy med över 600 av Sveriges bästa unghästar som gör upp om trofén! Evenemanget pågår mellan 13-18 oktober.
Resultat och startlistor finns att hämta här för de intresserade: http://www.equipe.nu/sv-SE/pages/competitions/318


Kvällsfunderingar


  Såhär på kvällskvisten sitter jag och gör en utvärdering av en av mina vänners sits, ett tämligen svårt uppdrag, det är så mycket lättare att hitta fel på sig själv... Tänkte dock göra ett avbrott och lägga in en liten presentation av mig själv och bloggen nu när det ändå blivit några läsare.
Jag studerar sista året på en häst/naturvetenskapslinje och driver denna blogg som mitt projektarbete. Hästarna har alltid varit en stor del i mitt liv, och jag har haft flera foderhästar och egen ponny som dock är såld nu. I våras fick jag en nackskada under en hoppclinic vilket gör att jag är mestadels läktarryttare numera. Jag är under rehablitering och planerna är att komma upp och rida igen. Helst snart om jag fick bestämma själv! Jag är lite mer inriktad på hoppning än dressyr, men samspelet med hästen är det viktigaste, och gren är då ganska obetydlig egentligen. Jag är inte väldigt kunnig inom travet, men efter ett par år som inackordering och hästskötare i travstall är man ändå rätt insatt. Planerna är att introducera med travsport i bloggen framöver!



Tillbaka till sitsfunderingarna. Det är något som man verkligen alltid måste jobba med, enligt mig i alla fall. Däremot är det rätt svårt att analysera sitsen, och speciellt kunna se enstaka delar av ryttaren. Det kan vara svårt att se en bra buren hand om man bara fokuserar på en instabil underskänkel till exempel. När det kommer till oss själva är vi ju väldigt bra på att fokusera på det som inte ser bra ut, fast vi egentligen kanske skulle fokusera på det som är bra, och förstärka detta. Om vi slappnar av och inte försöker pressa ner den där hälen brukar det ju oftast falla på plats ändå, för spänner vi knäet så kommer hälen aldrig kunna komma ner naturligt. Sitsen tycker jag är väldigt intressant, och det är något jag absolut kommer gå in djupare på längre fram!

Imorgon blir jag läktarryttare igen, och ska försöka träna upp min egen blick. För det är verkligen något man lär sig något av!

Ta hand om er!


Ryttarhälsa


  Vi ryttare är världsmästare på att bry oss om hästens välbefinnande. Men när det kommer till oss själva är vi rätt slarviga, eller hur? Men för ett lyckat ekipage krävs två delar i toppform!

Träning
Dom som säger att ridning inte är krävande har ingen aning om vad dom pratar om, eller hur? För att kunna matcha våra hästar behöver vi därför vara på topp! Ridningen i sig ger faktiskt rätt mycket när det kommer till styrka. Både ben och bål stärks på hästryggen. Men när det kommer till konditionen tränas den inte alltför mycket som ryttare. Därför är detta något som kan vara bra att träna på sidan om för att ha ett bättre flås och orka mer under ridpassen. Men att börja springa utan någon grundträning är ingen vettig idé. Man bör istället börja med promenader om man är helt novis. När man känner att man fått upp ett någorlunda flås kan man lägga in kortare springavsnitt i promenaderna. Snart springer du en hel runda utan avbrott! Tänkvärt är dock att konditionen inte ökar i proportion till hur muskler, leder och ligament stärks. Tänk på detta och gå inte ut för hårt! Bra skor är viktigt ända från början, det är så lätt att dra på sig benhinneinflammationer och liknande som stoppar upp träningen om man har dålig stötdämpning.
Självklart är styrka också bra att träna på vid sidan om ridningen om man vill få en bättre sits och orka inverka bättre på hästen. För ärligt talat, när magmusklerna värker av magsyra, hur mycket orkar vi inverka på hästen då?
Om man inte har tillgång till ett gym och inte vill lägga ut en massa pengar på gymkort (för dom pengarna lägger vi hellre på intressanta träningar med hästen, eller hur?) så kan man faktiskt träna detta hemma! Pilatesbollar är billiga och väldigt bra träningsredskap hemma.


Här ovan visas bäckenlyft med pilatesboll, en riktigt effektiv övning som kan varieras beroende på styrka. Lättaste är den som på bilden, med armarna som stöd och båda benen på bollen. Svårare blir den med bara ett ben på bollen och det andra i luften. Svårare blir det också om man tar upp armarna på magen så man inte har något stöd. Prova er fram! Gör övningen några gånger i följd, vila, och upprepa sen igen!

För att nå toppen krävs en stark kropp och ett trimmat ekipage. Detta har många av de framgångsrika ryttarna tagit fasta på. På dressyranläggningen Segersta tränar alla på anläggningens gym till exempel, och ridningen som utövas där är det väl knappast någon som bör klaga på... Eller hur?


Update!


  Mycket är på gång i bloggen, och därför tänkte jag ge er en liten uppdatering!
Planerna är att det ska finnas en unghästdagbok i bloggen, där vi ska få följa utvecklingen av en unghäst i sin utbildning. Mer om detta kommer senare... Dessutom kommer det varvas med fakta i unghästdjungeln, vad man bör göra, och vad man inte bör göra...
En serie om unga hästmänniskor och hur man tar sig fram i hästsportsverige är också på G, något som jag tror kan vara aktuellt för många och kan bli riktigt spännande!
Olyckor är ju tyvärr något som förekommer i hästvärlden, och jag ska ta reda på hur man kommer tillbaka efter en hästolycka. Både psykiskt och fysiskt. För faktum är att de psykiska skadorna kan vara minst lika svåra att läka som de fysiska. Många av de som blir rädda efter en olycka kan ha svårt att prata om det, varför är det så? Och hur gör man om man skadas allvarligt fysiskt, hur kommer man snabbast tillbaka i sadeln? Detta ska jag djupdyka i!

Ha det riktigt bra så länge!


Att matcha eller inte matcha...


  Det finns de som matchar in i oändlighet och som aldrig skulle kunna rida med olika färger på schabrak och benlindor, och andra som rider med regnbågens alla färger. Hur man än väljer att göra kan vi nog ändå konstatera att hästen knappast bryr sig vad gäller detta, men visst kan det vara kul att vara lite extra fin ibland?
När man vill vara på topp så är det ju också viktigt att färgerna passar hästen, här kommer en vägvisning i detta!

Bruna hästar passar i det mesta, detta är en ganska neutral färg som sällan skär sig mot andra färger.
Blått är en klassisk färg som kan lyfta fram en lite medioker brun häst. Beroende på nyansen blir färgen dock olika mycket neutral. En häst med mycket rött i sig kan passa sämre i utrustning med röda nyanser. Att hålla sig inom den bruna färgskalan är ett säkert kort och ger ofta ett väldigt prydligt intryck. Beige och crémefärgade schabrak och lindor brukar bli väldigt snyggt på en brun häst!

Fux är en lite svårare färg än brunt då den innehåller mer rött och kan därför skära sig mot exempelvis orange, rosa och rött. Även här är blått ett säkert kort, svart och vitt är också säkra färger som bör passa bra. Beroende på hästens nyans kan det vara svårt att matcha en fux med starkare färger. Knalligt grönt och babyblå kan passa väldigt dåligt...

Skimlar kan man matcha med det mesta, dock bör man tänka på att ljusare färger kanske inte alltid blir så snyggt. Ett vitt schabrak kan ge en inte helt kritvit häst ett smutsigt intryck till exempel. En flugskimmel med brunt i sig kan vara snygg i mörkbrun utrustning då man på så sätt lyfter fram hästens egna färger. Går hästen istället mot grått kan svart utrustning se bättre ut. Jag själv tycker inte att skimlar passar så fruktansvärt bra i orange och typiska pastellfärger, detta för att det tar över lite för mycket då hästen inte har någon egen färg.

Svarta hästar har fördelen att de är väldigt neutrala och passar i det mesta. Här vågar man använda sig av starkare färger om man vill, utan att det ska skära sig och se dåligt ut.


Hoppas ni hade någon nytta av detta, och kom ihåg att det inte är på dödligt allvar... Hästen bryr sig som sagt förmodligen inte ett dugg, och det kan ju faktiskt vara kul att sticka ut lite ibland också!


Maria Gretzer avgår


  Hoppningens förbundskapten Maria Gretzer går nu ut med att hon lämnar sitt uppdrag. Av vad man kan läsa på ridsportsförbundets hemsida ska delade åsikter om hur hoppningen ska bedrivas vara orsaken till beslutet. Gretzer själv säger att det är viktigt att laget är enat inför det kommande året med VM- och OS-kval och därför var fortsatt samarbete en omöjlighet.

I dagsläget finns ingen ersättare för uppdraget. En kravprofil kommer att göras och platsen kommer att utannonseras.

Vad tycker ni om Maria Gretzers insats, och vem skulle ni vilja se som efterträdare?


Klippa och täcka...


  Vi går utan tvekan mot kallare tider vilket leder till tjocka vinterpälsar och mer täcken på hästryggarna.
Därför kommer nu en sammanfattning på vad vi ska tänka på vad gäller klippning och täckning av hästarna!

Behöver hästen klippas?
Det beror helt och hållet på användningsområdena för den specifika hästen. Frågor man bör fundera över är hur hårt hästen tränas, om den oftast rids utomhus eller i ridhus, stallets temperatur, hur mycket hästen går i hage samt det egna intresset av att behöva täcka hästen.

Hur ska hästen klippas?
När man nu har bestämt sig för att klippa hästen är frågan hur jag ska klippa den. Även här påverkar de punkter jag tagit upp i avsnittet ovan. Helklippning görs om hästen arbetas mycket inne och svettas mycket, utöver detta finns andra varianter som passar bättre om den vistas med utomhus till exempel. Exempel på detta är halvklippning, spårklippning, filtklippning och jaktklippning. Helklippningen tar längst tid och man bör beräkna upp till 5 timmar.

Säkerheten är viktig vid klippning. Hästen ska stå på torrt underlag och klippmaskinen ska skyddas mot väta. Skulle man få en stöt av apparaten bör klippningen avbrytas. Det är alltid bra att ha en medhjälpare, och speciellt om hästen är orolig under klippningen. Blir hästen orolig utav ljudet kan man stoppa igen öronen med vadd.



Täcken
För en klippt häst är täcke viktigt, då man tagit bort hästens egna skydd mot kyla och väta. Beroende på hur man klippt hästen, klimatet och liknande finns olika modeller att föredra. Hel- eller halvhalstäcken kan vara bra för frusna, helklippta hästar i kallt klimat.
I allmänhet klarar hästar kyla bättre än väta, blåst och nederbörd är det som hästarna har svårast att stå emot då pälsen har svårt att värma hästen. Hästen skyddar sig mot kyla genom att resa pälsen och på så sätt värma upp luften närmast. Denna metod förhindras av täcken, därför kan ett helt ofodrat täcke göra mer skada än nytta. Pälsen har då ingen möjlighet att resa sig och hästen förblir då oskyddad mot kyla. Tänkvärt, eller hur?


Saddle up!


  Det här är bloggen för oss som brinner för dessa fyrbenta djur! Vi som kan ägna oändligt många timmar i stallet, på hästryggen, i sulkyn och på tävlingsplatser runt om i landet.

Här kommer nyheter från hästsportsvärlden blandas med hästfakta och djupdykningar inom olika hästområden. En frågepanel kommer ge er läsare möjlighet att ställa de frågor ni grubblar på... För visst kan man aldrig bli riktigt fullärd i den här världen?

Välkomna!


RSS 2.0