Vimmel från ryttargalan
Tänkte tipsa om att ni kan kika på vimmelbilder från ryttargalan här.
Kul att se ryttarna i andra kläder än ridbyxor..!
30 november
Största hästen var Samson som var 215 cm i mankhöjd! (7 fot 2 tum). Han föddes 1846 i England.
Malin Baryard 1985!
Nytt sätt att identifiera hästar
Ett amerikanskt forskningsföretag har utvecklat ett system för att scanna hästars ögon. Skaparna hoppas att metoden i framtiden ska kunna ersätta microchip och brännmärkning för identifiering.
Scanningsinstrumentet tar en bild av hästens iris och den fungerar även på avstånd och då hästen rör sig, skriver atl.nu. Alla hästar har en unik iris.
Källa: Tidningen Ridsport
29 november
“Old Billy” är (var) världens äldsta häst som man känner till. 62 år blev han! Han levde mellan 1760 och 1822.
Adelinde Cornelissen dressyrvinnare
Det var inte mycket som kunde hindra Adelinde Cornelissen från att återigen bli dressyrdrottning i Globen. I küren blev det 83,850 procent.
- Jag är glad att jag åkte till Globen, konstaterade Adelinde, som fick en bil för segern.
- Det är super här uppe, publiken är fantastisk, fortsatte hon, och berättade att Parzival var betydligt mer avslappnad i dag.
Den unge tysken Mathias Alexander Rath förbättrade gårdagens fjärdeplats när han red in på 74,350 procent och slutade tvåa.
Minna Telde blev, precis som i går, bästa svensk med Don Charly genom sin tredjeplats. Hon hade några missar även i dag, men ett bra program till fantastisk musik av U2.
Tinne Vilhelmson Silfvén tvingades stryka sin 16-åring Carex precis före start.
- Han snubblade till på framridningen, och benen liksom vek sig. Först blev han blockhalt, men efter fem-tio minuter släppte det. Men han är fortfarande öm i benet, berättade Tinne i pausen under världscupklassen.
Carex undersöktes av landslagsveterinären Jonas Tornell, men än vet man inte vad som hänt.
- Man blir väldigt orolig när det händer, även om det var skönt att det släppte så fort. Det kändes alldeles tomt, jag hoppas ju på att det bara var en nervsmäll men vi vet inte ännu, sa Tinne, som var taggad inför dagens runda.
- I går red jag som en pottsork - jag red åt fel håll och tappade tyglarna. I dag kändes det väldigt bra fram till han snubblade.
Källa: Tidningen Ridsport
28 november
Fakta om Stockholm Horse Show
Deltagande hästar är 221 stycken + 4 getter. Antal funktionärer är 300 stycken.
Stockholm International Horse Show
Sändningarna från Stockholm Horse Show har just slutat, där man fick se mycket show och bra ridning. Mer om detta kommer i morgon, men resultaten uppdaterar jag om nu i vilket fall.
Tidshoppningen ikväll vanns av holländaren Jur Vrieling, som dessutom placerat sig i samtliga tre hoppklasser han ridit i Globen. Ikväll vann han alltså en bil i 1,50-hoppningen.
- Jag har en väldigt snabb häst, konstaterade Vrieling om sitt 14-åriga sto Wadro's Nerina, och berättade att han gillar Sverige.
Rolf-Göran var nöjd med Casalls hoppning.
- Han hoppade fint. Men Vrieling fick till en riktigt bra sväng och kunde ta min tid.
Nu väntar Grand Prix i morgon för 10-årige Casall.
- Jag hoppas han orkar med en runda till, sa Rolf-Göran, som trivs i Globen och gillar atmosfären.
Källa: Tidningen Ridsport
Första advent
Det har redan hunnit bli första advent och det är lite julfeelings på bloggen, mysigt! Senare kommer en uppdatering från Stockholm Horse Show.
Ha det bra så länge!
Hästskötarexamensfunderingar
Det blev en lång rubrik, men det beskrev inlägget så bra att det får hållas... Idag hade vi stalltjänst och inför hästskötarexamen på schemat. På våran skola erbjuds vi nämligen att avlägga hästskötarexamen helt gratis, riktigt bra om man är intresserad av att ha det! Själv vet jag inte om jag kommer att ha någon nytta av det i framtiden än. Men man ska ju hålla möjligheterna öppna så det är klart att det är bra att ha!
Moment som ingår (eller kan ingå) i hästskötarexamen är till exempel ridning på skolad häst, longering med skolad häst, häst vid hand, lastning, löshoppning, hästskötsel (så som visitering, ryktning, knoppning, linda ben, frisering), munderingsvård, stalltjänst, foder- och hästkunskap muntligt och teoretiskt, kunskap om doping eller att namnge utrustning. Det är alltså en hel del man ska träna på, för även om man tycker att man behärskar till exempel longering ska det ju ske på rätt sätt, och i rätt ordning... Linda ben och knoppa ska man klara av på 20 min (endast framben dock), något som jag ska försöka få upp tempot på.
Jag tänkte att uppdatera lite om träningen inför hästskötarexamen och hur det går här i bloggen, det finns säkert fler därute som trimmar sig inför detta tänker jag :)
Ha en fortsatt bra fredagskväll!
27 november
Den lilla ponnyn Falabella har fått namnet av familjen Falabella i Argentina.
"Harry" glänste i Globen
Hingsten Hohenstaufen II 1160, med smeknamnet Harry, tog vann idag Champion of the Winners. Det är tävlingen för de bästa unghästarna i dressyr.
Källa: Tidningen Ridsport
Foto: Jan Gyllensten
Resultat
26 november
Facebookgrupp mot doping
En grupp, mot FEI:s beslut att tillåta doping under tävling, på sajten Facebook har upprättats - Stoppa FEI's beslut om smärtstillande för tävlingshästar. Trots de få dagar den varit aktiv är redan 2106 personer (läs i skrivande stund) medlemmar i gruppen. Detta är alltså något som berör och upprör många människor!
Själv är jag emot att hästar ska tävlas behandlade. Då hästarna inte kan föra fram sin åsikt eller tala om hur det känns ska de åtminstonde vara så pass friska att de inte behöver behandlas då de tävlas. Ridsport ska enligt mig vara en ren sport! Så jag har gladeligen gått med i gruppen...
Hästarnas framknän, carpalleden
Hur fungerar hästens carpalled? Är det okej att hästen "hänger i framknäna?
Det ska vi ta reda på nu!
Hästens framknän heter egentligen carpalleden och motsvarar vår handled. Den är uppbyggd av flera småben med muskler, senor och ligament som stabiliserar. När hästen står upp låses leden automatiskt utan att hästen behöver använda muskelkraft. Det är denna låsning som gör att hästen kan stå upp och vila. Denna mekanism möjliggörs av de senor och ligament runt carpalleden och detta fungerar endast om benet står i lod. En häst som har problem i sin rörelseapparat står sällan med benen i lod...
En sådan felbelastning försvagar låsmekanismen i carpalleden och gör den instabil! Står hästen och "hänger i framknäna" är alltså detta något mycket negativt. Man kan kolla om hästen står med benen i lod genom att hänga ett grimskaft bredvid hästens framben med haken nedåt som tyngd. Står den med benet bakom lod kompenserar den för problem i rörelseapparaten eller hoven.
Matildas räddare hyllas på galan
Olyckan i Kumla i höst där ryttaren Matilda skadades så illa att hon var kliniskt död innan hon återupplivades igen har det varit mycket uppståndelse kring. Tack vare sina räddare lever hon idag. Lars Persson var på plats på tävlingen i Kumla när olyckan inträffade, och klev in genom dörren till ridhuset precis när Matilda skadades. Han berättar att han hörde en duns, och att det sedan blev knäpptyst i ridhuset.
- Jag fick en kall kåre efter ryggen och såg hästen ledas ut ur manegen. Kvar på marken låg ryttaren, säger Lars Persson till Norrköpings Tidningar.
Nu ska han hyllas på Ryttargalan i Globen i kväll, dit han och läkaren Per Berggren är VIP-inbjudna.
- De har fått särskilda inbjudningar och kommer att hyllas för sin insats på ett eller annat sätt. Det är massor av folk som hört av sig till oss som anser att de ska uppmärksammas, säger Margareta Borg, informatör vid Svenska Ridsportförbundet, till tidningen.
Källa: Tidningen Ridsport
Tidigare inlägg
Stockholm Horse Show
Malin Baryard, vad betyder Stockholm Horse Show för dig personligen?
- Jag tävlar ju mycket utomlands så när jag får rida i exempelvis de tre stora tävlingarna Stockholm, Göteborg och Falsterbo så är det helt underbart att möta fansen. Det är jättekul.
Källa: Allt om Stockholm
Ryttargalan!
Imorgon går ryttargalan av stapeln i huvudstaden, närmare bestämt i globen. Självklart har Saddle up en insider från galan! Så håll utkik efter skvaller om ryttarnas klänningar och annat smått och gott...
Anledningen till att det blev lite uppdaterat igår är att jag tog körkort och således skulle ta bilen upp till orten jag studerar på helt själv... Skoj!
Ha en fin dag!
Lisen Bratt tipsar i novembermörkret
Vad ska man göra för att stå emot det gråa leriga och fula
så här i november?
Dagen blir så mycket bättre då. Över huvudtaget är mitt bästa tips för att inte
se så sunkig ut i stallet att slänga ut alla de där halv snygga kläderna
och jackorna man har i garderboben som man sagt "ja den kanske inte
är så snygg men jag kan ha den i stallet" Bort med allt sånt. Med lite god
parym kan man vara lite lerig. Peter Marke är alltid snygg i stallet, det är
faktiskt bra jobbat..
Läs mer här
24 november
Tyvärr fungerade blogg.se inget vidare igår kväll så gårdagens hästfakta i korthet uteblev. Idag är den tillbaka dock :)
1923 blev ridhjälm obligatoriskt i kapplöpningar sedan jockyn Kapten Bennett dött på Aintree.
Veterinärer upprörda över FEI:s beslut
Många veterinärer är upprörda över FEIs beslut, och enligt Kallings pågår det en "febril mailkonversation" mellan de mest erkända veterinärerna inom hästvärlden, skriver Norran.
I brevet till FEI går veterinärerna helt emot det beslut som FEIs ordförande prinsessan Haya godkände.
Den nya regeländringen tillåter smärtstillande medel med åtta mikrogram/milliliter från och med årsskiftet, istället för nuvarande nolltolerans. Kallings, som i helgen gör dopningskontroller åt FEI på Stockholm International Horse Show, menar att han inte har någon lust att arbeta kvar för FEI om reglerna ändras, skriver Norran.
Källa: Tidningen Ridsport
Oväntat dyrt med plastsadel
Företaget Linear AB har arbetat med att utveckla en sadel i kolfiberplats. Dom har nu försatts i konkurs, enligt VästerviksTidningen kan företaget inte längre betala sina skulder och har därför begärt att sättas i konkurs. Företaget har utvecklat en i stort sett färdig sadel i kolfiberplats, som enligt företaget ska vara skonsammare än lädersadlar för både häst och ryttare.
- Våra leverantörer höll tyvärr inte måttet. Vi var inte nöjda med sadelns kvalitet. Det tog mer tid och kostade mer pengar än vi trodde att få tillräcklig kvalitet på vår sadel, säger styrelseledamoten Yngve Kihlström till VästerviksTidningen.
FEI:s sponsorer upprörda
Det har varit mycket prat om FEI konferensen och beslutet att tillåta doping, inte minst här i bloggen. Detta är för mig en väldigt intressant och aktuell diskussion så det är något jag kommer fortsätta följa. Inläggen ligger under kategorin Ridsport.
I alla fall, det senaste nytt är att sponsorerna för FEI nu börjar reagera. Företaget Alltech har redan reagerat över beslutet.
- Alltechs VD tillskrev FEI redan i helgen. Rolex vill ha mer information och har begärt ett möte, säger Sven Holmberg, förste vice ordförande i FEI och kraftig motståndare till beslutet.
Tidigare inlägg om detta på Saddle up
Första
Andra
Tredje
Baryard kritisk mot FEI:s beslut
Malin Baryard Johnson är kritisk mot att FEI beslutar att godkänna medlet "butta" på tävling.
- Jag tycker det är väldigt konstigt och tråkigt. Jag är för tydligare, striktare regler. Om en häst behöver stå på "butta" så ska den inte vara på en tävlingsbana, det är väldigt lätt att missbruka en sådan grej, säger Malin till Häst & Ryttare.
Ryttare från Sverige måste följa Svenska Ridsportförbundets regler och svensk djurskyddslag även under tävling utomlands. Det innebär att de kan tävla mot ryttare med behandlade hästar från länder med inte lika stränga regler. Det bekymrar dock inte Malin.
- Jag kommer aldrig att ge mina hästar "butta". Jag har vunnit tidigare utan att ge mina hästar smärtstillande och jag kan göra det igen. Så hoppas jag att så många som möjligt vill jobba för en ren sport. Jag hoppas att Svenska Ridsportförbundet överklagar, om det går.
22 november
Mula är en avkomma efter en åsnehingst och ett häststo.
Mulåsna är en avkomma efter ett åsnesto och en hästhingst.
Håll koll
Tänkte tipsa om hur ni ska hålla er uppdaterade om världscupen i Stuttgarten, Tyskland, i helgen!
Onlineresultat, resultat, startlistor finns här
Gratis webb-tv finns här
FEI-tv
Tinne Vilhelmson och Favourit som kom fyra i dressyrens Grand Prix på lördagen, kom nia i söndagens Grand Prix Special med de låga procenten 65,75. Laura Bechtolsheimer på Misteral Höjris vann på 76,542 procent.
Norske Tony André Hansen och Camiro hade 8 fel i söndagens världscupsomgång i hoppning. Finländaren Mikael Forsten på Isaac du Jonquet hade 4 fel.
Är dammigt hö alltid dåligt hö?
Ett utdrag ur artikeln:
Kan inte hästen själv avgöra om fodret är dåligt och då låta bli att äta?
- I många fall gör de det, men det är ingenting man kan förlita sig på. Det kan vara så att det som gör fodret dåligt inte märks, eller att de inte har något annat att äta. Djurskyddslagen anger att man som ansvarig är skyldig att se till att fodret är av god kvalitet.
Läs mer
Spana in...
...pressbilderna på nya ridstöveln Guarnieri från benskyddstillverkarna Veredus! De beräknas komma ut i butik i februari. Systemet på sidan utlovar samma resultat som av måttbeställda stövlar och är lättjusterat beroende på vad man ska göra (gå, springa, rida...). Sulan är inspirerad från klättrarskor, och använder samma gummi som dessa vilket ska ge ett väldigt bra fäste.
Ser med spänning fram emot recensioner av dessa!
21 november
Cavaletti | ca 1.10-1.30 m |
Travbom innan ett hinder | ca 2.5 m |
Bom efter ett hinder | ca 3 m |
Galoppbom innan ett hinder (avsprång efter bommen) |
ca 3.5 m |
Mellan studs | ca 3 m |
Billiga GPA-hjälmar!
Hittade ett ställe som säljer GPA Speed Air till riktigt bra priser! Hemsidan är inte fullt uppdaterad, men av vad som kan utläsas av annonsen är det riktigt bra priser. Har själv funderat en hel del på just GPA innan det blev en Charles Owen Professional, också en stor favorit!
Har bekanta som handlat genom detta ställe som verkar seriöst :)
Här säljs helt nya hjälmar i kartong för 4195 i orginalutförande.
Tinne fyra i Tyskland
I lördagens Grand Prix i Stuttgart, Tyskland kom Tinne Vilhelmson-Silfvén och Favourit fyra. Det är också kval till söndagens Grand Prix Special. Tinne och Favourit (e Fidermark-Worldchamp) fick 70,468 % och var en bra bit efter segrande brittiska Laura Bechtolsheimer och Mistral Hojris som fick 77,191 procent och därmed vann klassen överlägset.
Tävlingarna i Stuttgart kan följas via webb-tv, senare i dag blir det bland annat kür med Edward Gal och Totilas, ekipaget startar 21:18.
Källa: Tidningen Ridsport
Webb-tv
Resultat
20 november
De mest berömda hästarna i brons är de fyra på Sant Markusplatsen i Venedig, en av de tidigast hästskulputerna. Från 300-400 talet f.Kr. Lite av blad guldet finns fortfarande kvar. De är tämligen anatomiskt korrekta, mycket naturliga och större än hästar i naturlig storlek.
Helgens tävlingar
Internationella tävlingar
18-22 november Stuttgart, Tyskland , CSI-W världscupen i hoppning
Här startar Rolf-Göran Bengtsson
Webb-tv
SVT1 sänder världscupen i hoppning söndag 22 nov kl 17:00
18-22 november Stuttgart, Tyskland , CDI***** internationell dressyr
Här startar Tinne Vilhelmson Silfvén
Webb-tv
19-22 november Wieze, Belgien , CSI*, CSI*** internationell hoppning
CSI*** Alexander Zetterman, Erika Lickhammer, Kristin Nyberg
CSI* Evelyn Sander
Nationella tävlingar
22 november Laholmsortens L Ryttarförening, nationell hoppning häst
22 november Sydslättens Ryttarförening, nationell hoppning häst
20-22 november Trollhättans Fältrittklubb, nationell hoppning ponny
Källa: Tidningen Ridsport
"Rent ut sagt för djävligt"
Veterinären och dopingsexperten Peter Kallings har uttalat sig om åtinförandet av fenylbutazon i ridsporten.
-Det är rent ut sagt för djävligt!
Det var igår, torsdag, som det beslutades under FEI-kongressen att "butta" ska tillåtas under internationella tävlingar. Den nivån som FEI tillåter nästa år har, enligt Kallings, full effekt på hästar. Han hoppas nu att det ska bli starka reaktioner runt om i världen.
- Här har två kommissioner lagt fram sina förslag, som visserligen innehåller en del kompromisser, men som i det stora hela är bra. Och så dyker det plötsligt upp en lista som ingen har sett. Det är kuppartat, säger Peter Kalllings.
Källa: Tidningen Ridsport
Vad är fenylbutazon?
Tidigare inlägg om detta
19 november
Alla hästdjur är perissodactyler, dvs hovdjur som bär upp vikten på den mittersta "tredje tån"
Gala och ridning samsas
I år samsas ryttargalan med de internationella tävlingarna på Globen för första gången. Uppskattningsvis har ca 500 kuvert sålts. Förut har galan ägt rum i Januari på Tyrol, men i år är det alltså ändrat. Det kommer krävas en enorm logistik och det blir nog rätt stressigt att få i ordning allt... Däremot kommer fler internationella ryttare delta!
På Ryttargalan delas priser ut i följande kategorier:
Årets bragd/prestation
Årets häst
Årets ryttare
Morgondagens stjärna
Årets komet (framröstad av tidningen RIDSPORTs läsare)
Årets hederspris
Årets uppfödare
Horse of Fame
Morgondagens häst
Årets hästskötare
Förresten har vi vart ute och shoppat klänning till just ryttargalan idag... Uppdatering om detta kommer!
Doping tillåts
Under FEI-kongressen i morse beslutades det att tillåta doping inom ridsporten igen. Det är doping med fenylbutazolidin, fluxinin och acetylsalicylsyra som från och med 1 januari är tillåten inom internationell ridsport. Detta, även kallat den "progressiva" listan, röstades igenom med röstsiffrorna 53-42.
Webb-tv
Saddle up's insider uppdaterar!
Efter det trestjärniga meetinget i Leszno, Polen, var jag ju självklart tvungen att få lite information från min insider Marielle "Marre" Ericson, en av mina bästa vänner som agerat hästskötare åt Douglas Lindelöw.
Angående själva tävlingsarrangemanget är hon inte helt positiv. Polackerna var mycket dåliga på engelska, liksom flera av de från grannländerna. Att inte ens tävlingsfunktionärer och personal i sekretariatet kunde engelska ordentligt tycker hon var riktigt negativt.
-Det flyter inte på så snabbt med t.ex. enkla saker som parkering som man kanske önskat när det är svårt att kommunicera, förklarar Marre.
Startlistorna var sena att komma upp, inte förrän närmare midnatt. Däremot var de mycket snabba med ändringar som kom till under dagen! Något positivt enligt Marielle, var den mycket goda varma chokladen som serverades mellan framridning och framhoppning. Chokladen levererades med smaker som banan och vit choklad samt med mycket grädde - ett stort plus!
Planeringen av utdelning av boxplatser tycker hon kunde ha gjorts bättre. De tog ingen hänsyn till hur långt man rest till exempel. De bästa boxplatserna, närmast arenan, gavs till polackerna själva... Hon tillägger också att på en så stor tävling som denna borde bommarna varit tvättade och fina, och inte smutsiga.
Vad gäller Douglas resultat så var det väl kanske ingen kanonhelg.
-Men han var ju ändå placerad, och resultatet efter höjdhoppningen med Coks var en överraskning! Det var den placering som genererade mest pengar, säger Marielle.
I övrigt var prispengarna bra och det var positivt.
Hon tycker att umgänget på kvällarna var bra. Hon umgicks med hästskötarna som de flesta var trevliga. Något hon la märke till var att de flesta utländska hästskötarna är killar, och de svenska är oftast tjejer.
-Flera av hästskötarna var överdrivet sliskiga och flörtiga, och raggade mer än gärna på kvinnliga hästskötare...
Men i helhet tror jag hon har haft det riktigt roligt! Det måste ju ändå vara en häftig upplevelse...
Har ni några frågor till Marielle går det bra att ställa dom här eller att skicka ett mejl! Jag länkar till alla som ställer frågor :)
18 november
Kung Salamon uppmutrade hästavel genom att hålla 1200 ridhästar och 40 000 vagnshästar, trots att de dåvarande lagarna förbjöd hästhållning som en del av förbudet mot avgudadyrkan.
Update!
Ursäktar för dålig uppdatering! Skolan har dragit igång på allvar efter APU-perioden så det har blivit lite omställning av rutiner... Men senare idag hoppas jag på att få en uppdatering av min vän Marielle Ericson, som agerat hästskötare åt årets stjärnskott Douglas Lindelöw under det trestjärniga meetinget i Leszno, Polen. Både lite synpunkter om själva tävlingen, och lite skvaller från hoppeliten blir det nog!
Ha det bra så länge!
17 november
År 1923 blev ridhjälm obligatoriskt i kapplöpningar sedan jockyn Kapten Bennett dött på Aintree.
Fynda!
Hippson har nu öppnat sin shoppinggalleria där erbjudanden från olika svenska hästsportsföretag finns. De flesta av varorna säljs till reducerade priser.
Denna hjälm tycker jag var snygg! Lite inspirerad av Charles Owen med läderband kanske...
Jacson Wen, 999 kr.
När vi ändå är inne på säkerhet så kan jag tipsa om att den populära säkerhetsvästen Race Safe också finns till reducerat pris!
Race Safe, beta nivå 3, 1999 kr.
Kolla in shoppinggallerian!
Meredith tipsar hoppning
Efter den första delen av referatet från Meredith Michaels Beerbaums Flyingeclinic har nu Hippson lagt upp den andra delen. Här fokuserar hon på framhoppning och banhoppning. Här nedan får ni lite utdrag från artikeln. Hela referatet hittar ni här.
Meredith poängterar gång på gång hur viktigt det är att inte rida för långsamt mot hindret.
- Kommer man för långsamt genom svängen och sedan upptäcker att man inte får rätt distans till hindret finns det bara ett sätt att korrigera. Och det blir att rida fortare sista galoppspången, vilket kan resultera i att hästen får ett flackt spång. Håll istället ett jämnt tempo ända fram, förklarar Meredith.
Det märks också hur genomtänkt Merediths ridning är när det kommer till framhoppning.
- Hoppa inte uppvärmningshindren bara för att hästen ska bli varm. Passa på att tänka på vad som kan bli bättre och kom ihåg hur du gör när hästen hoppar som bäst.
Hon tipsar också om hur hon rider när det kommer till banhoppning och tävling.
- Det första jag gör när jag kommer in på banan är att jag visar hästen runt i trav. Ofta går jag också mellan hindren i kombinationer för att hästen ska ha sett allt. Därefter skrittar jag några steg och repeterar banan. Jag försöker utnyttja alla sekunder innan jag sätter igång, berättar Meredith.
Även lite tips i utrustningsväg har hon att komma med.
- Jag är ett stort fan av ett mjukt gummipelhambett. Det har jag använt mycket på Shutterfly under ett antal år. Ett annat bett som jag gillar är hackamore men det är mer avancerat, huvudlaget måste sitta perfekt och ryttaren måste vara skicklig på att använda det, påpekar hon.
Läs mer...
Det finns också en film från clinicen att se!
16 november
Sadeldjungeln del 6
I denna del av sadeldjungeln ska vi titta på två olika symptom på att sadeln ligger dåligt, dessa något mer diffusa än de vi tittat på förut och upptäcks först när hästen är i rörelse. Därför är det viktigt att man provar sadeln både när hästen är uppställd samt hur det ser ut när hästen arbetar.
Sadeln gungar
Om sadeln gungar kan det bero på att sadelträets mitt, midjan, är för böjd för hästens form. Hästar som arbetar med rak rygg (ryggen höjs ofta väsentligt vid arbete) kan sadeln bli för böjd. Detta kan göra att hästen får skav vid bakre delen av bossan.
Sadeln vaggar i hästens längdriktning
Detta beror på att sadeln ligger an mot bogbladet och dess muskulatur, när hästen då är i arbete så skjuts sadeln bakåt och kommer sedan tillbaka till den ursprungliga positionen. Här måste man försöka sadla något längre bak. Stannar sadeln inte på plats kan man spänna sadelgjorden i de två främre stropparna. Har man en dressyrsadel med två långa stroppar kan man prova en sadel med V-stroppar, dessa är designad för maximal bogfrihet. Kontakta en sadelinpassare för att få hjälp i denna fråga!
Allmänt om bogfrihet
Rådet att det ska vara minst två fingrar mellan hästens bogblad och sadeln är för att man ska vara säker på att sadeln inte ligger an mot bogbladet. På en dressyrsadel brukar detta mått vara bra. Har man mer framskurna kåpor kan sadeln hamna för långt bak om man går efter det måttet. Det man då ska fokusera på är vart stommen slutar. Detta kan vara lite krångligt då sadeln är klädd med läder som ofta döljer dessa delar. På vissa sadlar kan man se en söm till den ficka som stommens främre del stuckits ner i. Man mäter då från den söm som ligger närmast bogen. Avståndet mellan den sömmen och fram till bogen bör vara fem centimeter.
Produkttips
Nu när kylan kommit på allvar (i alla fall här i Jämtland!) så är det dags att plocka fram vinterjackan igen. Hittade dessa snyggingar när jag kollade runt på lite hästbloggar. Kingslands jacka tycker jag är himla fin!
Chamonix från Kingsland, 2065 kr på Ryttarstugan. Den är också snygg i blått!
Spitz Q från Haglöfs, 4095 kr.
Lyx!
Hittade ett bildspel på hippson.se med bilder från Angelie von Essens fina anläggning Dinmore Manor Stud i sydvästra England. Man kan ju drömma i alla fall!
Länk
Kom ihåg...
Kom ihåg att ni kan följa bloggen via bloglovin!
Klicka bara på knappen som finns klistrad under alla inlägg :)
15 november
Dressyr introducerades för första gången som officiell tävlinggren vid 1912 års olympiad i Stockholm.
Fler svenska placeringar i Polen
Även i lördagens klasser blev det flera svenska placeringar vid det trestjärniga meetinget i Leszno, Polen, där Niklas Arvidsson återigen var främst av de blågula. Det var i mellanrundans final på 1,40-höjder som Niklas knep andraplatsen endast en hundradels sekund bakom holländaren Jur Vreiling och Wadro's Nerina, bland 150 startande. Lika dubbelt felfri men betydligt långsammare var Jens Fredricson som fyra med Lunatic och Helena Persson på sjunde plats med Bonzai H. Längre ner i prislistan fanns även andra svenska ekipage.
I en puissance kom ungdomsryttaren Douglas Lindelöw på delad tredje plats med Coks.
Källa: Tidningen Ridsport
Resultat
Webb-tv
14 november
Gräs växer bäst i jord med pH-värde 6,5.
Det har alltså tillkommit en kategori på Saddle up nu. Här under kommer häst- och hästrelaterad kortfakta att ligga.
Släktforskning
För alla oss som är nyfikna på hästens stam finns en jättebra sida på internet. Där finns hästar från alla olika raser registrerade med härstamning i upp till fem led bakåt. Hoppas ni har nytta av den!
All Breed Database
Ridning som friskvård som förslag
Inför nästa helgs landsmöte har nu folkpartiet ställt sig bakom en motion som kräver att golf och ridning ska ingå i skattefinansierad friskvård.
- Nuvarande uteslutning av golf och ridning från skattegynnad friskvård bygger på fördomar och klasstänkande. Partistyrelsens stöd för golf och ridning gynnar både en bred folksport med drygt en halv miljon utövare och en utpräglad kvinnosport, säger partiets ekonomisk-politiske talesman Carl B Hamilton till Dagens Nyheter.
Vildhästfilmer
Jag hittade några jättesöta dokumentärer om en vildhästflock som streamas på nätet. Det är hur spännande som helst att se dem kommunicera och lära sig av varandra.
Hästar är det vackraste som finns!
Första filmen
Andra filmen
Ny omröstning!
Nu har jag lagt upp en ny omröstning, denna gång om det så aktuella ämnet rollkür. Rösta på vad som beskriver din åsikt bäst! Vill ni ha möjlighet att få förklara vidare vad ni tycker och känner går det bra att kommentera detta inlägg. Det är för mig en intressant diskussion som helt klart kommer tas upp mer på bloggen. Får jag upp några spännande kommentarer länkar jag vidare till den bloggen.
RGB vidare i Global Champions Tour i Qatar
Rolf-Göran Bengtsson är nu vidare till lördagens andra omgång i Global Champions Tour i Doha, Qatar. I Onsdags hade Rolf-Göran Bengtsson och Ninja La Silla hade 3 tidsfel i en 1,45-hoppning, en uppvärmning. Rodrigo Pessoa på svenskfödda Cardentoavkomman Cazino vann klassen. I 1,50 segrade Jessica Kürten - Cosma, där svenskfödda Cardento-avkoman Draco var placerad med John Whitaker.
I torsdags var RGB och Ninja La Silla en av tio felfria i första omgången vilket fick dem vidare till lördagens andra omgång. 18 av 25 går vidare till lördagens omgång, vilket innebär att alla med 4 fel eller mindre gick vidare. Pa fredagen kom RGB elva pa Malaguena La Silla i en 1,45-hoppning.
Det är alltså imorgon, lördag, klockan 18.00 som den andra omgången går av stapeln.
Källa: Hästmagazinet
TV-tider:
Eurosport torsdag 23.00-00.00 (sammandrag).
Eurosport lördag 18.00-19.30 (direkt).
Resultat och startlistor
Webb-tv
Svenska ryttare placerade i Polen
Sveriges ryttare kammade åt sig flera placeringar i torsdagens klasser vid helgens trestjärniga världscupsmeeting i den östeuropeiska ligan, i polska Leszno. Den högsta klassen gick på 1,40-1,45-höjder och fick 34 ekipage i prislistan. Sex av de placerade var svenskar, med Daniel Zetterman som främste ryttare som nia med No Fear. I en 1,35-hoppning var Peder Fredricson på femte plats med Ramrod bäst av tre placerade svenska ekipage. Det var även flera svenska ryttare placerade med unghästar i en klass för 6- och 7-åringar på 1,25-1,30-höjder.
Resultat
Följ tävlingarna via webb-tv
Dålig arbetsmarknad för hippologer
I en rapport som Högskoleverket gjort visar att hippologer har svårt att få jobb efter utbildningen. Av de hippologer som tog examen läsåret 05/06 hade bara 46% fått jobb 2007 - till skillnad från läkarna där motsvarande siffran var 95%. Nästan åtta av tio som tog examen 2006 hade jobb 2007, men idag gör lågkonjunkturen att det troligtvis tar längre tid för hippologerna att få jobb, menar Högskoleverket.
Källa: Tidningen Ridsport
Läkare missade höftfraktur vid ridolycka
En kvinna i 60-årsåldern föll av en häst och fördes till Östersunds sjukhus med ambulans. Läkaren som undersökte henne fastställde att hon hade hjärnskakning och brutna revben.
Sexton dagar efter olyckan upptäcktes en fraktur i kvinnans höft, och hon fick operera in en höftprotes.
Händelsen inträffade i september 2008, och Socialstyrelsen riktar nu skarp kritik mot sjukhuset. Kritiken handlar om brister i rutinen, då kvinnan inte blev helkroppsundersökt, och även informationsbrist då kvinnan skickades hem trots svårigheter att stödja på benet.
Källa: Tidningen Ridsport / Östersundsposten
För hästälskare
Smycken för hästmänniskor.
Vackra eller hur?
Jag skulle i alla fall inte säga nej till t.ex. detta i julklapp...
Mät din runda!
Hittade en sida på nätet där man kan rita upp och mäta sin ridtur (eller varför inte joggingturen...). Himla smart grej om man vill ha lite bättre koll på hur långt hästen motioneras varje dag.
Kolla in sidan
Hästkärlek
Hästens arvsmassa lik människans
Resultatet som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science visar att hästens arvsmassa är lik människans, vilket sållar hästen till den exklusiva grupp där förutom människan enbart innefattar schimpansen, rhesusmakaken, husmusen, bruna råttan, hunden, kon, grå kortsvansade pungråttan och näbbdjuret. Antalet proteinkoder, de gener som bygger upp kroppen, är nästan lika många som hos oss själva. Intressant är att hästens DNA på ett plan är väldigt likt vårt eget, och detta trots att vi tillhör två helt olika linjer på däggdjurens stamträd. Forskarna påpekar att hästen lider av över 90 ärftliga sjukdomar som har motsvarigheter hos oss själva, inklusive infertilitet, infektioner och muskelrubbningar. Hästen kan därför funka som modell för djupare insikter om mänskliga åkommor.
Källa: TT
Dyraste hästen inropad av RGB
Vid hannoveranerförbundets elitauktion i lördags köpte Rolf-Göran Bengtsson den dyraste hästen. För 130 000 euro, ca 1,5 miljon kronor, ropade han in den treårige valacken Let's go HRH (e Lissabon - Waidmannsdank xx). Det är Thomas Schöning som ska träna hästen.
Hästens presentation på auktionssajten:
A show jumping horse with lots of potential. He is a convincing horse with incredible free jumping capabilities. Out of this dam line: Lambourghini Diabolo, VSA 2008, and Quel Homme, VSA 2007.
Se webb-TV på valacken här.
Läs mer
Källa: Hästmagazinet
Väldigt läcker häst! Det ska bli spännande att se vad som blir av denna, tycker jag. Eller vad säger ni?
Brittisk seger i världscupen
Michael Whitaker med hästen Insul Tech Amai vann söndagens världscupsomgång i italienska Verona. Sveriges bidrag Svante Johansson fick tre rivningar samt tidsfel och slutade därför på en 24:e plats - och blev därmed utan världscupspoäng.
Källa: Tidningen Ridsport
Resultat och videoklipp
Vad gäller när vi rider i trafiken?
De flesta av oss som håller på med hästar vistas i trafiken ibland, trots detta är reglerna runt detta inte helt klara för alla. Jag tror inte heller att det ses som lika självklart att följa dem som när vi framför andra fordon. När vi rider eller leder hästen räknas det som ett fordon i tillämpliga delar, när vi kör däremot så räknas ekipaget som ett fordon.
Nedan är några viktiga saker att tänka på, citerat från transportstyrelsens hemsida:
- Alla trafikanter ska iaktta den omsorg och varsamhet som krävs för att undvika olyckor.
- Du ska färdas på höger sida av vägen, så nära kanten som möjligt. Använd vägren, om det finns en sådan.
- Du får inte färdas på gång- eller cykelbanor.
- Du får inte färdas på motorväg eller motortrafikled.
- Hastigheten får aldrig vara högre än att du behåller kontrollen över hästen och kan stanna om det behövs. I vissa särskilda fall ska man hålla tillräckligt låg hastighet, till exempel
- där barn finns på eller vid vägen
- vid möte på smala vägar
- i skarpa kurvor och
- vid backkrön. - Bestämmelserna om väjningsplikt och stopplikt gäller. Om du kommer från terrängen in på en väg, har du väjningsplikt.
- Du ska ge tecken när du ska svänga. Tecken ges enklast genom att man räcker ut handen, som när man cyklar.
- Om du kör med vagn eller släde under mörker, ska du ha lykta med vitt ljus framåt, lykta med rött ljus bakåt, orange reflex åt sidorna och två röda reflexer baktill. Lyktorna ska sitta på vänstra sidan av ekipaget.
Man får rida och köra på de flesta vägarna och i terrängen. Att rida ingår i allemansrätten, vilket innebär att man har en begränsad rätt att färdas över annans mark. Med rätten följer dock krav på hänsyn och varsamhet mot natur, djurliv, markägare och andra som vistas i naturen.
Hur bra koll har ni på trafikreglerna när man är ute med hästen? Ger ni tecken när ni ska svänga till exempel?
Rollkür - ett hett ämne vid FEI-kongressen
FEI:s sportchef David Holmes rapporterar att rollkür är något som kommer diskuteras under FEI:s kongress den 17-19 november i Köpenhamn.
-Rollkür är för dressyren vad en dödsolycka är för fälttävlan, säger David Holmes.
Källa: Hästmagazinet / Eurodressage
Vad de kommer fram till tycker jag kommer bli spännande! Frågan har ju kanske aldrig varit mer omdiskuterad än vad den är just nu...
Svante Johansson utanför placering
Lördagen har inte varit helt lyckad för Svante Johansson i italienska Verona. Han har hamnat utanför placering med både Saint Amour och Caramell KS. Efter fyra fel i omhoppningen med Saint Amour i en 1,14-klass hamnade han på en tionde plats, där åtta var placerade. Med Caramell KS blev det en åttonde plats i en accumulatorhoppning, i en klass med bara sex placerade.
Kika gärna in på arrangörens hemsida, där finns resultat och filmklipp på ekipagens ritter i grundomgången!
Svenska framgångar i Polen
Sverige fick bra utdelning med flera placeringar när det tvåstjärniga meetinget inleddes i polska Leszno under fredagen. Högsta klassen gick på 140-höjder, där Douglas Lindelöw och Talina var bästa svensk som sexa. Utöver Douglas blev det pris till Sofia Kroon/Rolex, Stina Lillje med Kamelia och Lucy Show, Niklas Arvidsson/Radisson VDL 1164 och Helena Persson med Bonzai H och SM-guldhästen Chamonix H. I en 1,35-hoppning var Josefin Hansen med Citadelle bästa svensk med sin fjärde plats.
Mer fakta och resultat
Ett tillskott i rollkür debatten
Det som gjort debatten kring Patrik Kittel så intensiv är mycket pga. toppryttarnas utövande av rollkür eller så kallad hyperflexionform. Det är en form där hästen går mycket djup och rund, med nosen nära/helt emot bringan. Många utövare hävdar att hästen på så sätt blir mer lösgjord i ryggen och sätter under sig bättre för att på så sätt förflytta sin tyngdpunkt. Motståndare hävdar däremot motsatsen, att det är en obehaglig form för hästen, och ger en negativ inverkan i träningen. Hittills har inga faktiska belägg funnits för detta, och inga närmare studier har gjorts.
Nu har dock forskare från Kanada och Sverige gjort en studie på femton ridhästar huruvida rullkür påverkar hästen mentalt, samt vilket ridsätt hästen själv föredrar. Samtliga hästar var ovana vid rollkür.
Testet genomfördes genom en y-formation där hästarna reds i "normal form" i ena y-armen samt rollkür i den andra y-armen. Efter ett 30-tal gånger lät man hästen själv välja väg och på så sätt vilken form den föredrog. 14 av de 15 hästarna föredrog den "normala formen". Ingen skillnad i hjärtfrekvens kunde dock uppmätas vad gäller de olika ridsätten. Däremot viftade hästarna oftare på svansen och gapade mer då de gick i hyperflexionform, vilket kan vara ett tecken på stress och obehag.
Läs utförligare om testen här
Källa: Alltomhästar.se / Horseconnexion
Vad tycker ni?
Resultat i omröstningen
Jag tänkte passa på att redovisa resultatet av den omröstning som legat uppe på bloggen ett tag. Det är riktigt intressant för mig att se vilka ni är, för att på så sätt ha lite bättre koll på vad ni kan tänkas vara intresserad av att läsa om.
Omröstningen handlade om hur ni läsare är engagerade inom hästsporten, de flesta tränar på något sätt, därefter kommer tävlar, yrkesmässigt engagerad och sist men inte minst - intresserad.
Snart kommer en ny omröstning upp, så håll ögonen öppna.
Imorgon tänkte jag bidra med lite matnyttigt i rollkürdebatten, en intressant studie som jag hittat... Missa inte det!
Ha det bra så länge!
Namninsamling för Patrik Kittel
Efter att den svenske dressyrryttaren Patrik Kittel fått utstå otrevliga påhopp och hot efter framridningen under Odense-meetinget har nu en namninsamling startat. Läs gärna också tidigare inlägg om debatten.
Insamlingstexten:
We support the decisions made by FEI officials present at the schooling session of Patrik Kittel on Scandic at Odense CDI. We believe that welfare of the horse was not compromised in this schooling session.
We think Kittel is doing an acceptable job to handle a young breeding stallion in such conditions.
We do find it offensive that manipulation, misrepresentation and inaccuracy have been used to vilify one individual.
Skriv på namninsamlingen här
Huruvida han bör frias från anklagelserna låter jag vara osagt, däremot står jag helt klart i att ingen bör behöva utstå de hot och påhopp han fått göra.
Dags att söka ungdomsstipendium
Göteborg Horse Show delar varje år ut stipendium till juniorer och unga ryttare, både enskilda ryttare och klubbar kan söka.
Ridklubbar kan få stipendium för ungdomsverksamhet och även för fortbildning av juniorer och unga ryttare. Enskilda ungdomar kan söka stipendium upp till och med 21 år för egen utbildning.
Ansökan ska vara inskickad senast den 31 december 2009.
Källa: Tidningen Ridsport
Läs mer här
Håll koll på världscupen i helgen!
I helgen kommer världscupen till italienska Verona. Som svensk ryttare har vi Svante Johansson och hingsten Saint Amour på plats, ett ekipage som rider för världscupspoäng. Efter fjärdeplatsen i Helsingfors, som gav bra poäng, är nu ekipaget ute efter fler. De ligger nu på 15:e plats.
SVT24 sänder ett sammandrag av hoppningen på söndag den 8 november klockan 18.30. Klassen startar klockan 14.00 i Verona.
Skärpta hästpassregler!
Från och med 1 juli 2009 skärptes reglerna vad gäller hästpass, så tillvida att passet alltid ska vara med hästen. Undantaget om man är ute på långritt eller liknande. Dock måste passet även då kunna hämtas inom tre timmar. Det är inte bara hästägaren som har ansvar för detta, utan också hästhållaren har ett ansvar att ha passet tillgängligt.
Källa: Hästfolk.se
Läs mer här
Hade ni koll på detta? Efterföljer ni det?
Häst avled under Hubertusjakt
Det var på upploppet under Hubertusjakten i danska Dyrehaven som hästen ramlade ihop. Man misstänker att det rör sig om en hjärtattack. Hästen ska ha varit i bra kondition, och hade genomfört jakten problemfritt. På upploppet kände ryttaren att det var något konstigt men lät hästen galoppera på som den själv ville. Efter passerandet av mållinjen föll hästen ihop död. Trots att både veterinärer och djurambulans fanns på plats fanns inget att göra. Ryttaren klarade sig utan skador.
Källa: Tidningen Ridsport / Ridehesten
Pynta boxen
Något som verkligen kan förgylla hästens box är en fin namnskylt. Idag tänker jag tipsa om mina favoriter, allt ifrån helt gratis att skriva ut till personliga träskyltar.
Som gratisalternativ finns Hippson's fina skyltar, både namnskyltar och fodertavlor finns att hämta. Sedan är det bara att fylla i rätt uppgifter och skriva ut.
Hippsons skyltar
Vill man ha mer personliga skyltar finns det skyltar att specialbeställa. På Erikas trädesign finns fina skyltar i furuplywood och massiv furu till priser runt 200 kronor. Här kan man välja färger, typsnitt och utseende själv.
Erikas trädesign
Klassiska skyltar finns det hos Dekaltext. Dessa tycker jag personligen är riktigt snygga! De finns i både plast och plåt och priserna ligger runt 150-200 kronor.
Dekaltext
På boxskylten.se kan man skicka in en bild på hästen och sedan få en boxskylt gjord på denna. De trycks på fotopapper och blir därefter laminerade med plastlaminat. Det finns också färdiga mallar som man kan ha som bakgrund till skylten. Pris ligger runt 100 kronor, och 50 kronor tillkommer om man använda en egen bild.
Boxskylten.se
Hoppas ni hittar något fint!
Meredith's nycklar till framgång
Meredith Beerbaum besökte Flyinge för att hålla clinic och tipsa om hennes fyra nycklar till framgång. Detta är helt klart en stor favorit hos mig vad gäller hoppryttare! Få har förmågan att få ridningen att se så lätt ut, och att göra det på ett så mjukt sätt. Själv beskriver hon också sin egna stil som "light and free".
Källa: hippson.se
Läs första delen av artikeln här, och ta del av hennes tips!
Otäck avkastning
Matilda Berggren kastades av under en hopptävling i Kumla, därefter blev hon sparkad och fick hjärtstillestånd. Hon var kliniskt död i 17 minuter innan hon lyckades återupplivas. Filmen finns nu på Expressens hemsida. Det ser verkligen otäckt ut!
Som tur är mår hon bra nu, och har redan varit uppe i sadeln igen!
Filmen
Schweizisk seger i franska Lyon
Helgens världscupstävling i Lyon ledde återigen till Schweizisk seger - för fjärde gången i rad. Vinnaren denna gång blev Beat Mändli. Det var 11 ryttare till omhoppning, och sju stycken var fortfarande felfria efter omgången. Mändli och Louis var 0,05 sekunder snabbare än tvåan Albert Zoer med Oki Doki.
Sverige hamnade utanför placering och prispengar, då Helena Lundbäck med Madick, precis som de två tidigare starterna i säsongens världscup, fick fyra fel.
Källa: Tidningen Ridsport
Resultat finns här
En liten påminnelse
Missa inte sändningarna från världscupstävlingarna i Lyon idag. SVT24 sänder världscupen i hoppning idag kl 19:30 (sammandrag).
Årets bragd - Ryttargalan
Rösta fram årets bragd i ryttarsverige!
De nominerade är Svante Johansson med Saint Amour, JEM-laget i fälttävlan samt Helena Persson. Juryn består av Sylve Söderstrand, Cecilia Lönell, Jan Jönsson, Anna Hassö, Tomas Torgersen, Elisabet Lundholm och Eric Lette.
Rösta här
Svenska GP-placeringar
I helgens nationella dressyrtävling i tyska Paderborn tog Patrik Kittel två Grand Prix-pris och Jennie Larsson ett. I Grand Prix kom Patrik Kittel sjua med hästen Kohlpharma´s Florett As på 64,096 procent. De var sedan femma i GP kür med resultatet 69,25. Jennie Larsson var tolva bland tolv placerade i korta Grand Prix efter 58,098 för Monsieur Höjris. 63,75 i en S***-klass räckte däremot inte till placering. Det gjorde heller inte 65,833 för Jeanna Högberg och Liza Minelli i en S:t Georges Special.
Resultat finns här
Källa: Tidningen Ridsport