Den nya dopinglagen skjuts upp


FEI meddelar nu i sitt pressmeddelande att de negativa reaktionerna över den progressiva listan nu överskuggat det genomröstade förslaget och den positiva responsen införandes av det nya ren sport-paketet fick. Ren sport eller Clean Sport, är resultatet av arbetet som de två kommissionerna ledda av Lord Holmes och professor Arne Ljungqvist inledde efter OS i Hong Kong. 

FEI meddelar att generalförsamlingens röstning för den progressiva listan har fört med sig ett antal olösta frågor, såsom konflikter med olika länders lagar och internationella tävlingsregler. Man anser dessutom att det har provocerat fram en omfattande debatt bland alla FEIs olika intressentgrupper, som ryttare, sponsorer, tävlingsarrangörer med flera. Nu ska det ges tid till mer debatt om ämnet och kompletterande forskning kring antiinflammatoriska medel till häst.

I pressmeddelandet finns viss självrannsakan hos FEIs ordförande Prinsesssan Haya.
”Vi har blivit kritiserade för att inte ge tillräckligt mycket tid för rådfrågning kring de förbjudna preparat som skiljer den nya policyn från den gamla, samt en besvärande reaktion på det sena publiceringsdatumet på den progressiva listan”.
”De åsikter som förts fram efter omröstningen tar vi på största allvar”.
”Det känns mest rättvist att skjuta på införandet av den nya listan för att ge alla en chans att göra sin röst hörd och låta andra veterinära experter titta på vetenskapen bakom policy ändringen”.
”Bråket kring listan har nästan helt och hållet överskuggat ren sport-kampanjen. Nu kan vi åter fokusera på den vägledning som paketet i sin helhet ger os för en renare sport.”

Beslutet har fattats genom att ledningsgruppen röstade om förslag att skjuta på införandet och fick två-tredjedels majoritet - bara då kan man ta beslut som normalt hanteras av generalförsamlingen. På samma sätt kan de nationella förbunden ändra ledningsgruppens beslut genom att en majoritet indikerar sin avvikande uppfattning inom 30 dagar från beslutet.

Enligt samma pressmeddelande har de brittiska och amerikanska förbunden skickat skrivelser till FEI. där de uttrycker varsin ståndpunkt. Britterna är emot listan och vill därför skjuta upp införandet. Det amerikanska förbundet är för listan men vill ändå skjuta upp införandet.
Källa: Tidningen Ridsport


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0