SE UPP FÖR BEDRÄGERIER

Håller du på att sälja häst? Isåfall bör du vara uppmärksam på de "bluffmejl" som figurerar på hästmarknaden nu. Det går till så att man blir kontaktad av, ofta en utländsk, köpare som vill köpa hästen osedd och vill skicka över en check (ofta är checken på högre belopp än köpesumman). Säljaren uppmanas sedan att lösa in checken på banken och sätta in överskottet på ett konto som tillhör köparens sekreterare eller agent. På så vis ska transportkostnaden vara betald. När banken löser in checken märker de att den är skickligt förfalskad har säljaren förlorat beloppet som den satt över till bedragaren, och ibland också hästen.

Se upp för detta!


HELGENS TÄVLINGAR

Internationella tävlingar
29-31 januari Zurich, Schweiz
, CSI-W världscup i hoppning
Rolf-Göran Bengtsson, Svante Johansson

FEI webb-tv (betalkanal) sänder världscupen direkt söndag kl 13:45

SVT1 visar ett sammandrag av världscupen söndag kl 17:00

Aktuell ställning

28-31 januari Roggel, Holland, CSI*, CSI** internationell hoppning
Svenska ryttare

29-31 januari Nantes, Frankrike, CSI*** internationell hoppning
Linda Heed

28-31 januari Neustadt Dosse, Tyskland, CSI**, intern. hoppning
Jens Fredricson

28-30 januari Ocala, Florida, Gallop at the Greenway, CEI** 120km internationell distansritt
Berit Stonebrink, Cecilia Stråhle Engqvist, Eva Depaulis

Källa: Tidningen Ridsport





FACEBOOKGRUPP MOT FÖRENINGSSKATT

Det förslag som har lagts rörande den nya föreningsskatten upprör många föreningar, styrelseledamoten i Ridsportsförbundet Helan Carlsson, som även sitter med i Riksidrottsförbundets ungdomsråd har nu startat en Facebookgrupp om ämnet. Hon vill stoppa den nya föreningsskatten som kan ge föreningar högre kostnader.

"Om två statliga utredningar blir verklighet innebär det stora kostnader för landets föreningar. Då måste föreningarna höja sina medlems- och deltagaravgifter, vilket kan betyda att bara barn till rika föräldrar har råd att idrotta eller att föreningarna måste skära ner eller lägga ner sina verksamheter. Det får inte hända, hjälp oss att stoppa föreningsskatten!" uppmanar Helena på gruppens sida, som har nästan 5 000 medlemmar.

Källa: Tidningen Ridsport






PATRIK KITTEL FRIAS

Nu är FEIs utredning runt Patrik Kittels uppvärmning av Scandic i oktober, vilken filmades av ett danskt mediabolag.
Utredningen visar att det inte finns bevis för att Patrik skulle ha ridit fram på ett överdrivet sett. Fallet kommer därför inte att lämnas vidare, och varken böter eller formella varningar delas ut.
Ett förmanade brev har dock skickats till Kittel med råd om lämpliga sätt att rida fram. I brevet meddelar man även att Patrik kommer att observeras under kommande tävlingar
"för att säkerställa att FEIs reglemente följs med avseende på hästvälfärd".
Källa: Tidningen Ridsport

Äldre inlägg om detta



TVÅ WC-POÄNG TILL SVANTE

Svante Johansson var med till omhoppning i söndagens världscup men det blev ändå endast två nya WC-poäng. Det gick bättre för Jessica Kürten. Det var tuff konkurrens i omhoppningen med hela 16 startande, Svante fick ta några chansningar och fick åtta fel vilket också kostade.
Tre tjejer var snabbast med irländska Jessica Kürten på Castle Forbes Libertina allra bäst bland åtta dubbelnollor. Det var dessutom Jessicas tredje raka seger i Leipzig.

Läs mer


Resultat

Ställning i världscupen

Resultat 1,45-hoppning (där Malin Baryard med H&M Reveur de Hurtebise kom på sjätte plats)



MOBIL VETERINÄRKLINIK PÅ HAITI

Även djuren drabbas då katastrofer som jordbävningen på Haiti inträffar. Nu ska The Animal Relief Coalition for Haiti (ARCH) sätta upp en mobil veterinärstation där de ska hjälpa de djur som behöver.

Du kan stödja deras arbete genom att skänka pengar till International Fund for Animal Welfare eller World Society for the Protection of Animals.



HÄSTENS ANATOMI

Värt att veta om hästens anatomi
  • Yttre anatomi = Hästens delar, i vissa fall sammanfaller den med skelettet.

  • Anatomi = Läran om kroppens uppbyggnad.

  • Fysiologi = Vetenskap om livsverksamhet.

  • Hästens är inte skapad för att bära något på ryggen, all ridning är slitage.

  • Hästen är ett flyktdjur - skapad för att kunna springa fort.

  • Skapnad = Den konstruktion som alla hästar har (original).

  • Exteriör, där vi kan hitta avvikelser i vinklar, halsansättning, musklernas fäste i skelettet osv., dvs. olika kopior av originalet.

  • 60 % av hästens vikt är förlagd på framdelen på grund av hästens tunga huvud och hals.

  • Jämvikt, kroppshalvorna pendlar likformigt omkring kroppens mittlinje.

  • Balans, hästen rör sina extremiteter (benen) med regelbundenhet.

  • Ryttaren och hästens tyngdpunkt ska sammanfalla, annars blir det obalans. Du kan jämföra med att bära en tung snedpackad ryggsäck.

Källa: Hästens hemsida







TONY ANDRÉ HANSEN ÖVERKLAGAR IGEN


Tony André Hansen, den norska landslagsryttaren som blev fälld för doping ger inte upp. Han har nu återigen överklagat domen från OS i Hongkong.
Den norske hoppryttaren blev först diskvalificerad från OS och avstängd från tävling av FEI, efter att hans häst Camiro lämnat ett positivt dopningsprov.
Tony André överklagade till CAS, idrottens skiljedomstol, men domen stod kvar. Han har nu överklagat igen och nu till Federal Supreme Court i Schweiz, en civil domstol.
- Mitt fall har inte behandlats rättvist i tidigare instanser. Vi har inga nyheter att presentera men överklagar för att jag vill att sanningen ska komma fram, säger Tony André Hansen.





PATRIK KITTEL GP-SJUA


Patrik Kittel, som är ensam svensk i helgens världscupmeeting i Amsterdam, Holland, inledde med sjunde plats i Grand Prix och är med god marginal vidare till lördagens världscupkür.
Läs mer


A-TRÄNARE PÅ SEMINARIUM


Drygt 30 A-tränare samlades på seminarium under tisdagen på Ridskolan Strömsholm.

A-tränare i dressyr, fälttävlan, hoppning, distansritt och körning hade ett första tvådagars seminarium. Lars Roepstorff, doktor i rörelsemekanik, visade ny teknik och de senaste metoderna för forskning kring hästens hållbarhet.

- A-tränarna är en av våra stora resurser för att föra sporten framåt, kommenterade den mycket målinriktade mentorn Elisabet Lundholm, tidigare förbundskapten i dressyr, numera med ansvar för ridsportens utveckling och nytänkande.
Läs mer


VETERINÄR ANMÄLD


Detta finns att läsa på Tidningen Ridsports hemsida

En veterinär i Jönköpingstrakten skrev ut penicillin till en häst utan att först undersöka den. Nu anmäls veterinären till Ansvarsnämnden.
Enligt uppgift hade hästen en hovböld och veterinären skrev ut antibiotika till den. Nu har veterinären anmälts till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, som ska avgöra om det blir några konsekvenser för veterinären, rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping.
Källa: Tidningen Ridsport

Detta finns det flera reaktioner på att läsa på hemsidan. Själv tycker jag att vi ska värna om penicillinen och dess verkan för att undvika resistensutveckling. Bra gjort!

DOUGLAS TVÅA I HOLLAND


Douglas Lindelöw och Talina avslutade bra med en andraplats i den avslutande Grand Prix-klassen i Zwolle, Holland. För den placeringen kammade Douglas hem 4200 euro i prispengar.

Men det har även varit fler svenskar i resultatlistorna under söndagen. Svante Johansson med Lets Dance kom på en 14:e plats i en unghästklass. Maja Friberg kom både 10:a och 11:a i en 1,35-klass med Promise Me respektive Red Rose.

 


TOPPHÄSTARNAS LEKSAKER


Är ni nyfikna på hur topphästarna som ofta tillbringar mycket tid i boxen fördriver sin tid?

Hästar som tävlar på hög nivå reser mycket, och står ofta många timmar i boxen varje dygn. Tittar man i garagen under Globen eller Scandinavium till exempel, där många topphästar står uppstallade under tävlingarna, ser man många olika varianter av leksaker i hästarnas boxar.
Läs mer



OTÄCK GALOPPOLYCKA


Den största kraschen i japans galopphistoria inträffade under det fjärde loppet på Nakayama Racecourse i Japan där nio hästar gick omkull. Sex ryttare skadades.

Riktigt otäck olycka!

Läs mer

Klippet


DRESSYRHINGST TILL SVERIGE


Det är den 12-årige hingsten Sir Oldenburg (e Sion-Contender) som köpts in av Eklunda Stuteri samt holländska Team Nijhof. Han har förhandsbesiktigats av svenska Avelsvärderingsnämnden och ska visas på bruksprovet på Flyinge i mars.



Såhär beskrivs
Sir Oldenburg i Tidningen Ridsport's artikel
Hingsten var bland annat segerhingst i Oldenburg som 2,5-åring och har tävlat upp till svår dressyr. Han är godkänd i samtliga tyska förbund och i dansk varmblod. Hingsten var Landeschampion i Oldenburg som 3-åring, och reservsegrare som 4-åring. Han har också höga placeringar i Bundeschampionat i dressyr, skriver Eklunda i ett pressmeddelande.

Källa: Tidningen Ridsport

JOBB INOM HÄSTNÄRINGEN


Nu när Sverige har svåra tider vad gäller kanske framförallt arbetsmarknaden har projektet Häst i Skaraborg tittat på möjlighet till jobb inom hästnäringen i området.

Några förslag är

- Hästcentrum och Västsvenska Turistrådet skapar ett affärsutvecklingsprojekt för hästturistföretag och företag och/eller personer som kan tänka sig att utveckla hästturistverksamhet. 

- Skapa e
tt forum för kommunerna i Skaraborg där frågor kring hästen i samhället kan ventileras. Hästcentrum fungerar som sakkunnig remissinstans för kommunerna och årligen arrangeras seminarier för kommunala politiker och tjänstemän.


Läs mer



DÅLIGT UPPDATERAT


Jag ursäktar för dålig uppdatering på den senaste tiden. Det är omställningen från ledighet till skola med nya rutiner som påföljd som spökar. I veckan har det varit fullt upp så bloggen har kommit lite i andra hand, jag ursäktar för det!

Nu är dock datorer omformaterade och fungerar bättre än någonsin här, så nu finns inga hinder för ett aktivt bloggande :)

Hoppas ni har det bra alla!


HÄSTBILDER


Saddle up fortsätter bjuda på vackra hästbilder

 

 


RGB SEXA I VÄRLDEN


När det nya året och säsongen började är nu Rolf-Göran Bengtsson rankad som sexa i världen bland hoppryttarna. Här nedan är den fullständiga listan,

Tio-i-topp
1 (2) Albert Zoer, Holland 3 106
2 (1) Marcus Ehning, Tyskland 3 105
3 (4) Pius Schwizer, Schweiz 3 068
4 (3) Eric Lamaze, Kanada 3 038
5 (7) Kevin Staut, Frankrike 2 767
6 (7) Rolf-Göran Bengtsson 2 702
7 (5) Rodrigo Pessoa, Brasilien 2 700
8 (9) McLain Ward, USA 2 655
9 (10) Harry Smolders, Holland 2 615
10 (12) Marco Kutscher, Tyskland 2 58365 (70) Svante Johansson 1 190
121 (112) Helena Lundbäck 730
127 (148) Alexander Zetterman 715
146 (143) Peder Fredricson 644
Källa: Tidningen Ridsport


FÖRHANDSTITTA PÅ PONNYAKUTEN


På söndag den 17 januari börjar Ponnyakuten i SVT Barnkanalen. Redan nu går det att se det första avsnittet i SVT Play.
Ponnyakuten handlar om åtta barn 11-14 år som kommer till ett ridläger för att de har olika problem med sina ponnyer och behöver hjälp.

Se första avsnittet


NORSK OS-HÄST TILL USA


Le Beau som med
Stein Endresen i sadeln medverkade i OS i Hongkong för det norska laget är nu såld till en amerikansk ryttare.

- Planen var hela tiden att hästen skulle säljas efter OS. Jag kan tacka finanskrisen och därmed sjunkande priser att jag fick behålla hästen ett år längre än planerat, säger Stein Endresen till hestesport.no.

I och med Le Beau's flytt har nu det norska dressyrlaget tunnats ur ytterligare. Geir Gulliksen sålde i höstas Cattani och i nuläget är det dessutom osäkert om Tony André Hansen och Camiro har en framtid tillsammans.


HÄSTMANNEN ÅTER PÅ TV


Filmen om Hästmannen har tidigare visats i en TV-version. I dag söndag och ytterligare några gånger sänder SVT bioversionen av dokumentären om hästmannen Stig-Anders Svensson.
Peter Gerdehag, en av Sveriges främsta naturfotografer, och redigeraren Tell Johansson skildrar i mötet med Hästmannen Stig-Anders ett märkligt och unikt livsöde.

Sändningstider: Hästmannen
SVT2 Söndag 10 januari kl 21:15
SVT1 Måndag 11 januari kl 03:30
SVT24 Onsdag 13 januari kl 22:15
SVT2 Söndag 7 februari kl 10:45

Källa: Tidningen Ridsport



DE FYRBENTA I SVARTVITT

















KYLA - OFTAST INGET STORT PROBLEM FÖR HÄSTEN


Hur bra klarar sig hästen i denna kyla? Tidningen Ridsport har en intressant artikel om just detta.

Många hästägare klär på sina hästar massor av täcken och låter dem vara kvar inne när det blir kallt.
- Hästarna mår bättre ute, gärna med ett väderskydd som ger dem lä från tre sidor, om det skulle börja blåsa. När det gäller behovet av täcke, ska man inte glömma att en oklippt häst i gott hull har en fantastiskt fin värmereglering i sig själv. Den klarar låga temperaturer utan problem, säger Greg Meyer, amerikansk universitetslärare i hästhållning.
Läs mer


MILTON



Visst får man rysningar? Så otroligt vacker häst!




UNGHÄSTTIPS


Tänkte tipsa er om Eamon Hickeys svar på unghästfrågor som nu finns på Hippsons hemsida.

OM EAMON HICKEY
Eamon kom till Sverige från Irland för cirka 15 år sedan. Han arbetade till en början hos Elisabeth Hultberg med att rida till och tämja irländska ponnyer hon importerade.

Idag driver Eamon sin egen verksamhet där han tar emot inridnings- och problemhästar. Han har själv tävlat upp till svår klass i hoppning men håller idag mest på med hopplektioner, unghästar och sin egen uppfödning.

Utdrag ur artikeln
Vid vilken ålder kan man börja arbetet med unghästen?

- När vi tar hem våra från lösdriften som vilda tvååringar brukar vi börja jobba dem lite lätt från marken. Men det skadar inte att göra grundläggande övningar i boxen redan med en ettåring. Däremot blir det svårt att göra övningarna mitt i ett stort ridhus.


Läs mer



HELGENS TÄVLINGAR



Internationella tävlingar

7-10 januari Zuidbroek, Holland, CSI** internationell hoppning
Erika Lickhammer, Kaspar Hållsten, Viveca Lundbäck, Frida Berggren


7-10 januari Zwolle, Holland, CDI***/CDIYJP internationell dressyr
Minna Telde, Einar Kristoffersen, Cecilia Kristoffersen, Johanna Due-Boje, Ida Kristoffersson, Karin Pettersson



FUNKTIONÄRER TILL VM EFTERLYSES


Med 260 dagar kvar till VM i Lexington, Kentucky inleds så söker arrangören efter tusentals funktionärer till olika typer av uppgifter under de 16 dagar som mästerskapet pågår.
Den 25 september startar VM i Kentucky Horse Park i USA.
- Vi behöver funktionärer och frivilliga som kan hjälpa till med sin expertis, oavsett nivå. Du kan jobba i biljettkassan, som vaktmästare, vid informationsdisken, eller hjälpa till med transporter och vid events - alla delar är viktiga för att mästerskapet ska fungera varje dag, säger Melissa Gamble, ansvarig för funktionärer och volontärer, i ett pressmeddelande.
Källa: Tidningen Ridsport

Läs mer


FÖRBÄTTRINGAR


Ikväll har jag jobbat på att validera hemsidan och därmed få den att se lika ut oavsett vilken webbläsare man använder. Nu verkar den se bra ut även i Mozilla Firefox vilket förut var problemet. Jag kommer att jobba vidare med valideringen av bloggen för att få den så korrekt som möjligt.



Ha det bra så länge!




INFÖR BEACH '10


Eller kanske snarare inför den kommande tävlingssäsongen, här kommer det senaste tipset på hur vi ryttare ska hålla oss i form. Enligt en av Hippsons bloggar har Imke Schelleken Bartells berättat att hela dressyrlaget hårdtränar med pilatesboll för att ha mage och rygg i toppform inför kommande OS.

Funkar det för dom bör det funka för oss andra, eller hur?
Kolla in detta tidigare inlägg om träning med pilatesboll!

Det är nog absolut dags för lite mer träningstips nu när hästarna är på lite "stand by" känner jag.



GÖSTA BLIR FÖRBUNDSKAPTEN I HOPPNING


Gösta Asker, 62 år, blir ny förbundskapten i hoppning. Det meddelade Ridsportförbundet på tisdagskvällen.
Gösta Asker är bosatt i England, men har följt svensk ridsport under alla år. Han har varit landslagsryttare för Sverige och vann Falsterboderbyt 1981 och Sveriges första seger i Scandinavium.

Det är ett överraskande namn som inte nämnts i förhandstipsen. Asker har lång rutin från internationell hoppning och har också varit ledare för lag vid Asian Games.
Källa: Tidningen Ridsport

Mer info


SVENSKA STOFAMILJER I TOPP


Det holländska avelsmagasinet Sport Horse Breeding rankar varje månad världens bästa stofamiljer. De svenska stofamiljerna (F. 2) och (36) finns i december på andra respektive sjunde plats när det gäller dressyravel.

Läs mer




DRAMATISK HÄSTRÄDDNING


Det blev en dramatisk räddning av två hästar vars släp lossnat från bilen och vält ner i diket på E4 under eftermiddagen idag.

Läs mer och se bilder här



REAGUIDE


Här på Saddle up älskar vi att fynda. Därför har jag listat internetshoparna med rea för att guida er i djungeln.



Hööks har rea med upp till 50% rabatt.

Horze har en outlet med upp till 40% rabatt.

Hippson har sin shoppinggalleria med olika erbjudanden från hästbutiker.

Emmishopen har under sin kategori Nice Price olika varor med nedsatt pris.

Ridsportonline.se har flera varor till nedsatt pris.

Haglunds har en hel del fynd, benskydd till exempel!




HÄSTDIKTER


Vad hästar har sorgsna ögon,
bruna och aldrig blå.
- Vanliga arbetshästar,
vem vet vad  de tänker på.
Nils Ferlin



Vägen till framgång är lång
och vägen är otroligt trång
Alla kan inte få plats
i framgångens och lyckans palats
Den som hästen förstår
och den som kämpar den når
Till slut i framgångens och lyckans palats,
kanske finns där ännu en plats?
Okänd


WINDSOR-EM HÖJDPUNKTEN


I Eurodressages serie där känt hästfolk fått summera 2009
och blicka framåt mot 2010 svarar både tyska Imke Schellekens-Bartels och Kyra Kyrklund att förra årets höjdpunkt var Windsor-EM.

För Imke var den viktigaste händelsen 2009 Totilas, kort och gott, medan Kyra tycker att domarnas tendens att ge fler tior i betyg var det viktigaste.
- Jag är väldigt nöjd med att de nu vågar använda den lite mer! Till och med Max och jag fick en tia i Windsor, min andra någonsin, säger Kyra till Eurodressage.

Läs mer


REKORDSTORT SPONSORKONTRAKT


Den brittiska hoppryttaren Michael Whitaker
har skrivit ett sponsoravtal värt 500 000 pund för att möjliggöra en satsning mot OS 2012. Ett OS som han inte får delta i enligt gällande brittiska regler.

Läs mer



SNÖ


Här på Saddle up välkomnar vi 2010 med vackra vinterbilder.

 

 

 

 


TÄVLINGSKOLL


2010
drar igång med tävlingar i plural. Här är de närmsta planerna.
Enjoy!

Internationella tävlingar
3-5 januari Zwolle, Holland, CSIYJP internationell hoppning för young rider, junior, ponny
Young rider: Erica Swartz
Junior: Nicole Holmén
Ponny: Felicia Hultberg, Julia Nyberg, Catharina Swartz
 
7-10 januari Zuidbroek, Holland, CSI** internationell hoppning
Erika Lickhammer, Kaspar Hållsten, Viveca Lundbäck, Frida Berggren


7-10 januari Zwolle, Holland, CDI***/CDIYJP internationell dressyr
Minna Telde, Einar Kristoffersen




STALLBRAND ORSAKAD AV FYRVERKERIER


Två stallbyggnader på en ridskola i Danmark började brinna på nyårsafton. I den ena byggnaden fanns 30 hästar.
Det var fyrverkeripjäser som orsakade branden. Enligt Jyllandsposten fick man ut samtliga hästar men de försvann åt olika håll och det tog cirka två timmar innan samtliga var infångade igen.
Källa: Tidningen Ridsport


GOTT NYTT ÅR


Eller kanske att man säger god fortsättning nu... Jag hoppas i vilket fall att ni har haft det bra under firandet, och att hästarna varit lugna. Förhoppningsvis kanske tipsen inför raketerna var till användning :)



RSS 2.0