HÅLL STALLET LJUST


Tidningen Ridsport tipsar om hur vi håller hästarna lugna när fyrverkerierna går av på nyårsafton.


Att se och höra fyrverkerier inifrån ett mörkt och tyst stall kan vara skrämmande för många hästar. Det kan underlätta för hästarna om belysningen är tänd och att det finns en radio igång i stallet. 
 
Att stoppa rejäla bomullstussar i hästarnas öron kan också underlätta eftersom det minskar skarpa ljud från smällare. En annan hjälp kan vara att hålla hästarna sysselsatta genom att ge extra hö på nyårskvällen.
 
När fyrverkerier och smällare har tystnat är det också viktigt att gå ut i stallet och kontrollera att allt är bra med hästarna.
Källa: Tidningen Ridsport


ANKY RANKAD BLAND DE STÖRSTA IDROTTARNA

Den holländska dressyrdrottningen Anky van Grunsven är den enda ryttaren som rankats bland 2000-talets största idrottsutövare i världen enligt två svenska tidningar.

Läs mer


NY GYMNASIEUTBILDNING MED HÄSTAR


Läsåret 2010/2011 startar en ny gymnasieutbildning i Hammarö med inriktning ridsport/hästsport.
Friskolan Sveriges Ridgymnasium AB, som tidigare bedriver utbildingsverksamhet i Varberg, Kungsbacka och Svedala, har fått klartecken av Skolverket. Man planerar att ta in 20 elever per läsår. Utbildningen kommer att få namnet Sveriges Ridgymnasium Karlstad och verksamheten är tänkt att bedrivas på Equality Lines anläggning i Hästviken, Hammarö, skriver Värmlands Folkblad på sin webb.
Källa: Tidningen Ridsport


INGA VC-POÄNG FÖR ALEXANDER


Det blev 12 fel för Alexander Zetterman och Isaac i världscupsdebuten i Mechelen, Belgien. Klassen vanns överraskande av japanen Eiken Sato.
Alexanders första rivning kom redan på det tredje hindret. Därefter gick det i stort sett klockrent fram till insprånget i nians oxer-oxer-räckekombination och därefter föll även det tionde hindrets oxer.

Såhär sammanfattar Tidningen Ridsport den annorlunda upplösningen:
Åtta ryttare fick rida en omhoppning för att fördela de bästa placeringarna. Med tre ryttare kvar till start svarade Eiken Sato för en runda på den 10-årige hingsten BV Project Cartoon Z (e Caretano Z-Almé Z) som inte ens Jessica Kürten kunde göra bättre med Castle Forbes Libertina som var tillbaka efter långt tävlingsuppehåll.

Med segern skrev också Eiken Sato lite ridsporthistoria. Det lär vara första gången som en japansk ryttare vinner en världscup i västeuropaligan.


FYNDA TÄCKEN


Nu när det är ordentligt kallt ute på vissa håll gäller det att hålla hästarnas ryggar varma (speciellt de som vi klippt!). Såhär i mellandagsreatider är vi ju ändå i shoppartagen... Eller hur?

BR Masters utegångstäcke med 150 grams fyllning är riktigt snyggt i mörkblå/blå. Att det verkar vara i bra material som ska hålla hästen torr gör ju inte saken sämre. Funkar säkert bra i mildare väder eller kanske med kompletterande stalltäcke under vid mer kyla.
Priset är helt överkomligt då det är sänkt från 1449 kr till 725 kr.
Länk



Vill man ha mer fyllning i utegångstäcket hittade jag ett märkeslöst (?) vintertäcke med 300 grams fyllning. Detta har tidigare gått på 990 kr, men fås nu för 690 kr istället.
Länk



Det tidigare nämnda märket BR har också ett snyggt stalltäcke som går i brunt. 300 grams fyllning håller hästen varm under vintern. Även detta täcke ska ha egenskaper som ska hålla hästen torr. Låter tämligen bra i teorin i alla fall!
Täcket blir ditt för 1098 kr, och är därmed sänkt från det tidigare priset på 1349 kr.
Länk



Vill man klä hästen i nationsfärgerna finns SVEAs stalltäcke, även detta med 300 grams fyllning. Detta fås alltså bara i marinblått och gult.
Priset ligger på 449 kr, sänkt från det tidigare 549 kronorna.
Länk



SVENSK DRESSYR STÄRKS INTERNATIONELLT


Tävlingsledare för dressyren i Falsterbo, Johan Lenz, har nu valts till ledamot i internationella dressyrarangörers intesseorganisations styrelse, Association of Dressage Event Organisers.

På detta vis kommer både Falsterbo Horse show, som satsat mer på dressyren under de senaste åren, och även svensk dressyr i allmänhet att stärkas.

- Vi får ett större och direkt inflytande över allt som rör tävlingsdressyren. Falsterbo Horse Show vill till exempel få igång en nationsserie i dressyr, som hoppningens superliga. Det är en av de saker som jag kan driva i organisationen, säger Johan Lenz till webfinanser.com.
Källa: Tidningen Ridsport



ANNE GRIBBONS SER TILLBAKA, OCH BLICKAR FRAMÅT


Den Sverigefödda Anne Gribbons, som nyligen utnämndes till teknisk rådgivare för det amerikanska dressyrlandslaget fram till OS 2012, ser tillbaka på 2009 och blickar fram mot 2010.

Anne Gribbons är en av flera etablerade i den internationella dressyrvärlden som hos eurodressage.com svarat på frågor om den tid som varit och den tid som närmast följer.
 
Som den viktigaste händelsen i sitt ridsportliv under 2009 betraktar Anne att de amerikanska dressyrryttarna ville ha henne som teknisk rådgivare de närmaste tre åren.

Läs mer


NY DESIGN...


Den nya designen är nu klar i sitt utseende. Det finns dock fortfarande små förändringar att fila på.

Det har kommit in klagomål över att bloggen är långt i vänsterkant om man använder sig av webbläsaren Mozilla Firefox. Självklart tas detta på största allvar och jag har jobbat med detta ikväll, dock inte fått till det helt än. Hoppas ni har överseende!

Använder man sig av Internet Explorer bör bloggen funka som vanligt däremot!

Ha det bra!

/Webmaster


OMRÖSTNING SLUT


Nu har jag plockat bort omröstningen om rollkür. Såhär ser resultatet ut:





NYTT UTSEENDE


Jag blev lite trött på jultemat så nu har bloggen fått ett nytt utseende inklusive ny header! Som vanligt har jag beslutsångest... Men detta känns vintrigt och fint :)


SNYGGA SCHABRAK


Jag som är såld på jordnära färger till hästarna blev lite kär i dessa dressyrschabrak. De finns på Shoppinggallerian för 289 kr (rek. pris ligger på 345 kr).

Annars tycker jag om designen på Jacsons ATH-hjälm. Finns där för 1095 kr (rek. pris är 1495 kr).


SUPERVISORNS SUPERTIPS


Hittade en artikel på Hippsons hemsida som jag ville tipsa om

Två ekipage drillades av Hubertus under Stockholm International Horse Show. Först ut var Anna Svefors på sexårige Rohjan, som Hubertus träffar för första gången.
- Uppvärmningen är väldigt viktig för att få hästen avslappnad och lösgjord. Att hästen är avslappnad och genomsläpplig är alltid mitt första mål, inleder Hubertus.

Läs den intressanta artikeln här


ETT MAKALÖST ÅR FÖR ALEXANDER


Debut i Superligan, med flera framstående placeringar.

Tvåa i prestigefyllda Falsterbo.
Debut i stora mästerskap genom EM i Windsor i somras.
Uttagen i SOK:s talangprogram.
Han har precis kommit hem till Linderöd efter tävlingar i Paris. Han tävlade med två hästar – och tog två segrar.
Och nu, nästa vecka: Debut i världscupen i Mechelen.
Lite av en perfekt avslutning på ett näst intill perfekt år.

Så inleds Kristianstadsbladets artikel om det unga stjärnskottet.
Läs hela artikeln här




Gandalf har gått ur tiden


God jul


Igår var det dåligt uppdaterat, julen tar sin lilla tid... Men passar på att önska alla läsare en riktigt god jul nu istället!

Som julklapp får ni dessa klipp på "supertravaren". Toksnygg häst!

Filmklipp 1

Filmklipp 2



Danska hingstar longeras i Herning


Den 11-14 mars hålls Dansk Varmblods största årliga avelsevenemang i Herning. Där blir det som vanligt hingstpremiering, tävlingsklasser, championat, auktion, clinic, galashow och mässa.

I år är det 40-tal 3-årshingstar som är uttagna till Herning. Hälften av de dressyrbetonade hingstarna har fäder från Blue Hors, med Don Schufro som mesta fadershingst. Bland hopphingstarna är hälften från hingststationen Cajus, där Heartbeat är mesta fadershingst med fem avkommor i Herning.

I fjol behövde dressyrhingstarna för första gången inte delta i löshoppningen. I stället visades de longerade för domarna i uppvärmningsarenan. I år kan publiken också få ta del av denna intressanta visning, då den sker i uppvisningsarenan.
Under fredagen visas både hopp- och dressyrhingstar i longering som en del av bedömningen. Därefter visas dressyrhingstarna lösa och hopphingstarna i löshoppning.
Källa: Tidningen Ridsport

Läs mer


Svanstedt dömd till dagsböter


Igår, tisdag, dömdes travtränaren Åke Svanstedt till dagsböter för att ha beordrat sina hjälptränare att använda grisfösare mot hästar under träning. Tingsrätten anser att det är utom tvivel att Svanstedt beordrat användningen av grisfösare. Åke själv har dock alltid nekat till anklagelserna, men dömdes nu för anstiftan till brott mot djurskyddslagen med friades från anstiftan till djurplågeri.

Domen blev 60 dagsböter á 290 kronor (=17 400 kronor). Svanstedts två hjälptränare dömdes också till dagsböter.

Domen mot Svanstedt kommer att överklagas.




Hjördis får en egen blogg


Detta går att läsa på Tidningen Ridsports hemsida i dagarna: Hjördis, som visserligen är född i Märsta, men ändå är ett äkta gotlandsruss står för bloggandet på RIDSPORTs hemsida under jul och nyår. Hjördis siktar nu på att bli en kombination av Blondin-Bella, Hello Kitty och Anna Anka i bloggvärlden (beundrarmejl skickas till
[email protected]).

Hur frän verkar inte Hjördis vara?

Läs mer


VC-hoppningen i London avgjord


Världscupshoppningen i London, Olympia, är avgjord. Klassen vanns av holländaren Eric van der Vleuton med VDL Groep Tomboy, snabbast av sex dubbelnollor.
Svenskarna Svante Johansson och Malin Baryard Johnsson var med ända till avgörandet där de tappade sina nollor och slutade på åttonde respektive elfte plats bland elva startande.

Med segern är Eric van der Vleuten klar för vårens final och femte plats för Pius Schwizer säkrar också schweizarens plats i finalen.

Resultat  

Ställning i världscupen

SVT24 sänder ett sammandrag kl 20:00 och Eurosport sänder från Olympia kl 21:00



19 december



Adelinde Cornelissens dressyrhäst Parzival rids sex dagar i veckan.




Adelinde Cornelissen berättar om stjärnhästen Parzival


"Guldhästen Parzival ser oftast lösgjord och harmonisk ut inne på banan. Men som ung var han enligt Adelinde en "bad boy", som flög i luften för minsta lilla. Än i dag blir han nervös på prisutdelningar och slipper därför att galoppera ärevarv.
Trots att hästen är på fötterna försöker Adelinde att rida ut honom i skogen en gång i veckan.
- Men han kan inte gå ensam, utan min pojkvän brukar få följa med och cykla framför oss. Han får trampa på rejält! berättar Adelinde.

- Han är väldigt rolig och speciell! Som yngre vägrade Parzival att äta både äpplen och morötter. För fem år sedan lärde vi honom att äta äpplen och för ett år sedan fungerade det med morötter för första gången. Men sockerbitar är han livrädd för. Får han syn på en sockerbit så vänder han och flyr!     
- Om han hade varit människa skulle han ha varit ett geni av något slag. Han är väldigt intelligent, det är bara prata som han inte kan."

I artikeln beskriver Adelinde stjärnhästens egenheter och personlighet, men också hur han tränas.

Läs hela artikeln här


FEI backar om butta


Det internationella ridsportförbundets styrelse beslutade på fredagen att den så kallade progressiva listan med ett mindre antal icke steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som godkändes på årsmötet i Köpenhamn, ska upp till omröstning ytterligare en gång.
Listan som bland annat tillät ”butta” i begränsad omfattning och från början skulle tas i bruk från den 1 januari 2010 men där starten senare ändrades till den 5 april kommer alltså inte att bli verklighet förrän tidigast efter förbundets årsmöte i Taipei den 1-6 november, när den åter ska upp till omröstning.

Därmed har alla som protesterat mot listan vunnit åtminstone en viktig delseger. FEI har även tillsatt representanter för djurrättsorganisationer i den grupp som under tiden ska undersöka vad som ska tillåtas respektive förbjudas.
Källa: Tidningen Ridsport


65,447 för Charlotte och Lydianus


Charlotte Haid-Bondergaard hamnade utanför prislistan efter 65,447 procent för Lydianus i lördagens Grand Prix i Frankfurt, Tyskland.
Charlotte var först in på banan, vilket aldrig är bästa förutsättningar i dressyr. Hennes resultat, klockan åtta på morgonen, är i ungefärlig nivå med motsvarande klass i Stockholm International Horse Show, där hon fick 65,532 som oplacerad nia bland 18 startande.
 
I Frankfurt räckte resultatet däremot inte lika långt. Charlotte fick bara två ekipage av startfältets 17 deltagare bakom sig. Klassen vanns av holländska Imke Schellekens-Bartels på 74,085 för Hunter Douglas Sunrise. Danska Nathalie zu Sayn-Wittgenstein kom trea på 73,277 med Digby. 
Källa: Tidningen Ridsport

Resultat

17 december



Sveriges enda inhemska hästraser är Gotlandsrusset och Nordsvensken.




Kallt i stallet


Här har vintern kopplat ett riktigt grepp nu. Idag rapporterades det att det var nere på 27- i stallet när det vankades ridtur. Hur klarar man denna kyla? Här kommer tips!

*Ull värmer bra, ett ulltäcke över rumpan på hästen som man stoppar in sina egna ben under är varmt och skönt! Bogpartiet på täcket viker man in under sadelkåporna så hästen får bogfrihet, perfekt i kylan.
*Stigbyglar av stål leder kyla. Ett överdrag skyddar tårna mot kyla, liksom stigbyglar i trä/plast.
*Täckbyxor med skoning är kanske inte så snyggt... Men ovärderligt i vinterkylan! Ärligt talat så är ju inte ridbyxor det varmaste man kan ha på sig.
*Lager på lager värmer bättre än ett enda tjockt plagg. "Porösa" material värmer bättre då det finns med luft som värms upp av kroppen, mellan plaggen värms alltså luften upp.
*Slutligen, är det för kallt är det inte hälsosamt att träna hårt eftersom luften då inte hinner värmas upp innan det når lungorna. Skritta kanske är det bästa om det biter alltför mycket i kinderna.

Sedan får man inte glömma att ge hästarna sitt grovfoder, och att själv tillåta sig att sjunka ner i soffan med en stor kopp varm choklad!


Tävlingskoll i helgen


På hemmaplan är det lugnt på tävlingsfronten i helgen, internationellt däremot händer det saker. I hoppning är det världscup i London och dressyr har världscup både i London och i Frankfurt.


Internationella tävlingar
15-21 december London, England , CSI-W världscup hoppning
Svenska startande är Svante Johansson, Malin Baryard-Johnsson

Eurosport sänder fredag, lördag söndag och måndag

SVT24 sänder ett sammandrag av världscuphoppningen söndag kl

FEI webb-tv (betalkanal) sänder världscuphoppningen direkt

17-20 december Frankfurt, Tyskland , CDI-W världscup dressyr
Svensk startande är Charlotte Haid Bondergaard
Webb-tv

17-20 december Frankfurt, Tyskland , CSI****, internationell hoppning
Svenska startande är Rolf-Göran Bengtsson, Daniel Zetterman
Webb-tv

18-20 december La Coruña, Spanien , CSI***** internationell hoppning
Svenska startande är Linda Heed, Helena Lundbäck

19 december Morriston, Florida, USA, CEI *** internationell distansritt.
Svensk startande är Cecilia Stråhle Engquist


I USA diskuteras rollkür - inte progressiva listan


I krönikan Hippofil i exil, som publiceras på Hippson kan man läsa att man i USA debatterar vilt runt rollkür just nu, inte den progressiva listan. Tidigare var rollkür även en het potatis här i Sverige, men nu har dopinglistan överskuggat alla andra hästnyheter.

Ett utdrag ur krönikan
"I USA tävlar vi redan under generösare gränsvärden för fenylbutazon och flunixin än vad som föreslås i den progressiva listan. USEF medger dubbelt så hög dosering av "butta" som FEI:s förslag. Därför har det inte varit så mycket debatt kring den progressiva listan här i USA. Jag har nämnt i flera krönikor att man i USA har en mycket mer liberal syn på medicinering av tävlingshästar. I varje stallapotek, inklusive mitt, finns butta, flunixin, plegicil och antibiotika, utskrivet av veterinär för hästägaren att använda vid behov.  Det är inget att sticka under stol med."

Läs hela krönikan



Så kommer OS-arenan se ut


Organisationskommittén för London-OS 2012 har lämnat in en bygglovsansökan för hur de vill omvandla Greenwich Park till en ridsportarena.

I ansökan framgår det att man, bland annat, vill bygga en arena som tar 23 000 åskådare samt en sex kilometer lång terrängbana.

Motståndare till att använda Greenwich Park som ridsportarena har samtidigt protesterat mot användandet av närbelägna Blackheath för temporära stallar under spelen. Det strider, enligt dem, mot den bestämmelse som säger att området ska vara öppet för allmänheten alltid, skriver Horse & Hound på sin webb.

Om bygglov ges så kommer bygget av den olympiska ridsportarenan att starta i april 2012.
Källa: Tidningen Ridsport


15 december



Vilka vann under London International Horse Show 2008?

Puissance - William Whitaker and Ellen Whitaker

World Cup (hoppning) - Edwina Alexander

Grand Prix - Laura Kraut

World Cup (dressyr) - Adelinde Cornelissen


Sändningar från Olympia!


Det sänds mycket från årets Christmas Show med världscup i dressyr och hoppning på Olympia i London. Tävlingarna börjar idag, tisdag, med GP i dressyr.

I dressyren är det inga svenska deltagare men holländarna Edward Gal och Adelinde Cornelissen med Moorlands Totilas respektive Parzival startar däremot.

I hoppklasserna finns däremot både Svante Johansson och Malin Baryard Johnsson i startlistorna. Både är sugna på världscupspoäng!

Världscupen i dressyr med Grand Prix kür avgörs redan på onsdag. Därefter blir det uteslutande hoppning med flera 1,60- och 1,50-klasser, världscup på söndag och Grand Prix på måndag.

Eurosport sänder onsdag, fredag, lördag, söndag och måndag.

SVT24 sänder ett sammandrag från världscupen i hoppning på söndag.

FEI-webb-tv (betalkanal) sänder världscupen i dressyr (onsdag) och hoppning (söndag) direkt.

Startlistor och on line-resultat  


Ida gästbloggar


Hej jag är Ida, Sannas klasskompis, och jag ska göra ett gästinlägg här.

Ni har väl redan förstått att Sanna går på ett ridsportgymnasium, så jag tänkte att jag ska berätta för er som ska välja gymnasium snart vad det är för fördelar med ett ridsportgymnasium.

För er som är väldigt skolless just nu, det var ett av mina problem när jag gick i nian, är det smart att välja ett gymnasium som innehåller praktiska kurser, det gör att man inte blir less lika fort.
Det är även smart att välja ett gymnasium där en stor del av kurserna bygger på ens stora intresse, det är mycket lättare att plugga när det är något man är intresserad av.

Är man uttråkad på att umgås med samma folk eller att man bott på samma ställe hela tiden är det ett bra tillfälle att få en anledning att flytta och lära känna nya människor, och då även lära sig att ta hand om sig själv, om ni inte har ett ridsportgymnasium nära er, då får man inga bidrag för att flytta men det är ju fortfarande ett tillfälle att lära känna nya människor.
Man behöver inte heller känna att man kanske inte har något gemensamt med någon i klassen eftersom alla som söker dit har samma intresse, det är alltså väldigt lätt att skaffa kompisar.

Lärarna brukar även vara väldigt amitiösa och vill ofta hjälpa eleverna att lyckas med ridningen för att eventuellt kunna komma ut på tävlingar.

Man behöver verkligen inte ha några som helst planer på att arbeta med hästar senare i livet för att söka ett ridsportgymnasium utan man får full behörighet för att sen söka vidare till högskola så man kan se gymnasietiden som något roligt och bestämma sig om framtiden medans.

Hoppas ni har fått ut nåt av detta, ha det bra :)


13 december

Liksom människan har hästen fem sinnen; hörsel, syn, lukt, smak och känsel. Många anser dock att hästen har ett sjätte sinne... det rör sig om förmågan att omedelbart förestående väderomslag, fara och även att känna av människans känslor och ev rädslor vid t.ex. ridning.

 



Svante bästa svensk


Svante Johansson var bästa svensk den sista dagen i det tvåstjärniga meetinget, som han toppade med placering i Grand Prix.
GP-klassen handlade om 1,45-höjder och fick elva ekipage till omhoppning, där hemmaryttarna dominerade och tog de tre främsta placeringarna med Mathijs van Asten främst på Boomer van´t Heike... Läs mer

Samtliga resultat



Saddle up shoppar loss på Ö&B!


Så här innan jul bestämde vi oss för att kolla utbudet av hästprylar på lågprisbutiken Ö&B! Finns det något vettigt, eller bara skräp? Dags att reda ut detta...


Enfärgad vojlock, billigt och bra. Dessvärre inte snyggt...
Personligen tycker jag att schabrak är det enda rätta!


Efter en närmare titt på dessa insåg jag att de kändes väldigt bekanta...

Just ja! De är tämligen lika Hööks senskydd från Equi-Guard...
...Som i sin tur är en copy cat på Lamicells populära benskydd Pro.

Hööks version


Lamicells Pro


Jag tvivlar på att materialet är detsamma, och stötdämpningen vet jag inte om den är motsvarande... Men vill man spara nån hundralapp är det kanske ett klipp!


Det grårutiga stalltäcket som vi hittade tyckte jag verkligen om! Riktigt snyggt. Hade ett liknande från Euro-Star förut. Grått är snyggt på de flesta hästar!


Känner man sig rik kan man köpa både grovfoder och spån på affären! Hur prisvärt detta är kan jag dock inte lova någonting om...



12 december



I Utah USA, kan en ogift kvinna som rider en häst på en söndag få fängelse. Iallafall i teorin.



Svensk etta i Frankrike


Den svenske unge ryttaren Alexander Zetterman vann i Paris idag med valacken Isaac (f. -96 e Feliciano-Ralmé Z) i 1,45-klass.  Han blev en av sju felfria i grundomgången. Snabbast i avgörandet var alltså den unge Alexander bland tre felfria.

Resultat

Årets pryl 2009


Vilken tycker du ha varit årets pryl? Hippson har en omröstning där man kan utse vilken som varit årets ridsportspryl.



De nominerade är Back on Tracks EQ2-hjälm, Cair Cushion System - luftgjordar, Mountain Horse Supreme Exclusive Line, Veredus Piaffe Evo-skydd och Shield-boots och Horsewares Rambo Duo-täcke.



Rösta här!


RGB tvåa i Paris


Rolf-Göran Bengtsson var dubbelt felfri med Casall La Silla i fredagens Top ten-final. Det räckte dock inte till en seger. Det var istället världsettan Marcus Ehning och Plot Blue som knep förstaplatsen. De skiljes åt i omhoppningen när Marcus var 0,18 sekund snabbare.

Ehning fick 43 750 euro och en Rolex-klocka, Rolf-Görans prischeck var på 35 000 euro.

Resultat

 


Snacka om hoppförmåga!


Har ni inte sett detta klipp än tycker jag ni ska kolla nu. Hästen löshoppar, och ser ut att vara säkert en meter över hindret!

Klippet


Svante förstår inte hoppryttarnas vilja


- Jag kan inte förstå hur de tänker, säger Svante Johansson om Rodrigo Pessoas och Ludger Beerbaums utspel med kravet att snarast införa den så kallade progressiva listan.

Svante Johansson, näst högst på världsrankningen av de svenska hoppryttarna, tar bestämt avstånd från det brev som Internationella Hoppryttarklubben skickat till prinsessan Haya med kravet om att snarast införa den så kallade progressiva listan.

Svante vet inte om han är med i klubben. Han har i vilket fall som helst inte betalat någon medlemsavgift de senaste åren. Svante vet heller inte vilka ryttare, eller hur många, som ingår i klubben. Han vet däremot att han aldrig blivit tillfrågad om sin åsikt innan det kontroversiella brevet skickades.

- Brevet är en skandal och svärtar ner hela hoppsporten. Att det är underskrivet av två ryttare som är dömda för dopning ställer givetvis också följdfrågor om deras uppfattning om dopning.

Svante känner heller inte till om brevet godkänts på något möte, om det är ett styrelsebeslut eller om de två som undertecknat tagit sig samma friheter som när prinsessan Haya gick bakom sin styrelse om att uppskjuta införandet av listan.

- Jag vet inte hur många ryttare som står bakom brevet men jag vet att vi svenskar rider efter våra lagar även internationellt. Vi vill självklart inte att den här listan ska godkännas. Inte direkt för att det sätter oss i underläge mot andra ryttare utan i första hand därför att det inte är rätt mot hästarna, säger Svante som precis kommit fram till helgens tävlingar i holländska Hengelo.
Källa: Tidningen Ridsport


När vintern känns för grå


Tänk tillbaka på sommaren!



Ryttare här är jag, Sanna Klang på ponnyn Rainbow Ohio.



9 december



Om en staty visar en ryttare och hästen har båda frambenen i luften, så dog ryttaren i slagfält. Har han ena frambenet i luften, så dog ryttaren av skador från krig. Är alla fyra benen i marken så dog han av naturliga orsaker.


Slutpläderingen över i Madick-målet


Nu är slutpläderingen gjord i Madick-målet. Huvudförhandlingen i striden om avtalet gällande stjärnhästen Madick är nu över. En trött ägare, Annette Karlsson lämnade tingsrätten i Norrköping efter slutpläderingen.
- Nu är det i alla fall över. Det är skönt. Men det har varit tungt, sa Annette.




Helena Lundbäck lämnade tingsrätten och sa:
- Det här vill jag aldrig uppleva igen.
Nu väntar tingsrättens dom den 22 januari 2010.

Två dagar har gått åt att syna avtalet mellan Annette Karlsson och familjen Lundbäcks företag Ridab. Andra dagen har en del vitten hörts. Royne Zetterman, Bo Emanuelsson och Svante Johansson var kallade som sakkunniga från Annette Karlssons advokat Lars Berkesköld och jur kand Yvonne Nordgård.
- Jag har aldrig sett ett så ensidigt kontrakt, menade Royne Zetterman och vittnade om hur de kontrakt han har ser ut.
Alla tre var samstämmiga och vittnade också om att Madicks karriär vid 14 års ålder går utför.

Jan-Olof ”Jana” Wannius, tidigare landslagsryttare och förbundskapten, Astrid Olin, hästägare med Peder Fredricson som ryttare, Jan Brunstedt samt Henrik Nyreröd var kallade som vittnen från Lundbäcks advokater Ola Advic och Robert Wikholm.
Lundbäcks advokater Ola Advic och Robert Wikholm hade kallat Jan-Olof Wannius (fd landslagsryttare o förbundskapten), Astrid Olin (hästägare med Peder Fredricson som ryttare), Jan Brunstedt och Henrik Nyreröd som vittnen.
- Jag upprättar en rad avtal mellan ryttare och hästägare och de kan vara väldigt olika utformade, förklarade Jana Wannius.

Slutpläderingen från advokat Berkesköld, riktade in sig på att avtalet var oskäligt eftersom parterna inte var jämlika när det tecknades. Advokat Wikholm riktade in sig på att Helena ville ha ett långt avtal för att kunna göra en långsiktig sportslig satsning.
- Dessutom skickades kontraktet i god tid innan Annette skrev på. Det förhandlades också om längden och premiefördelningen.

- Det här är så tråkigt. Vi kunder verkligen ha haft en vinn-vinn-situation, menade Annette när hon hastade mot bilen i mörkret.
Nu har Madick kostat ytterligare. Advokaterna yrkade på totalt närmare 1,9 miljoner kronor i arvoden och kostnadsutlägg.
Källa: Tidningen Ridsport


Gyllene skor


Min kära vän Marielle ställde upp att visa upp guldskorna med tillhörande chaps efter inlägget om dessa i söndags! Då får ni också chansen att se hur de ser ut på hästryggen. Ryttare är alltså Marielle Ericson på Pegasus.

Självklart gäller copyright på alla bilder.






Snyggt, eller hur?



Hoppryttare vill godkänna listan


Jag läste precis att internationella hoppryttare vill godkänna den progressiva listan. Det tycker jag är otroligt upprörande, och väljer att citera hela artikeln för att inte vinkla det något.

Internationella hoppryttarklubben, International Jumping Riders Club (IJRC), ber i ett öppet brev till FEIs ordförande prinsessan Haya, att den progressiva listan för smärtstillande medel ska införas.


IJRC, som funnits sedan 1977, menar att hoppryttarna har hästarnas bästa i åtanke, och att man ska kunna ha hästens hälsa som högsta prioritet, utan att behöva vara orolig för att överträda några dopningsregler som gäller i vissa länder.

I nästa mening skriver man att man är emot varje form av dopning, men att reglerna behöver uppdateras för att bli mer tidsenliga - de tycker det är dags att tillåta vissa medel, som redan är tillåtna enligt WADA (World Anti-Doping Agency). Man ber därför FEI och de nationella förbunden, att de tillsammans med specialister ska ta fram regler för vilka mängder som ska vara tillåtna, utan att det ska kallas dopning.

"Vi är inte beredda att vänta i flera år innan vi har tydliga regler, som är gemensamma och lika för alla", skriver IJRC i sitt brev. Klubben menar att de olika regler som i dag skiljer sig mellan Europa och USA, och även inom Europa, sätter ryttarna i oacceptabla sitser, där de riskerar att ofrivilligt dopa sina hästar beroende på vilket land de tävlar i.

IJRC menar att det inte borde vara tillåtet att upphäva ett beslut som tagits på en generalförsamling, eller försena det alltför länge. Klubben skriver att man kan acceptera en sänkning av gränserna, mot den lista som först togs fram. Man vill också att listan ska kunna uppdateras och ändras varje år.

"Fru ordförande, vi begär respektfullt att du behåller den progressiva listan och att du skyddar oss, dina ryttare, från de påhopp som görs mot oss i internationell media, i en situation som vi själva inte har bidragit till" avslutar IJRC sitt brev, som bland annat är undertecknat av Rodrigo Pessoa (ordförande) och Ludger Beerbaum (vice ordförande).
Källa: Tidningen Ridsport


Skandal, är min enda tanke efter att ha läst detta.


7 december

Den mest lyckobringande hästskon kommer alltid från en bakhov till en grå märr. Det du!

 



"Hästen är byggd för hög fart utan ryttare"


Så lät det när Agneta Aronsson höll clinic på Djursholms ridklubb.
-
Det tar några dagar eller veckor att vänja hästen psykiskt vid att bära ryttare. Att vänja den fysiskt är ett arbete vi måste underhålla hela dess liv, inleder hon.

Hästens ben är anpassade för hög belastning. Ett framben kan i landningen efter ett högt hinder belastas med så mycket som fyra tons kraft... Hästens rygg däremot, är inte anpassad för större belastning än att bära vikten av hästens buk.
- För att den ska klara vikten av en ryttare är det viktigt att vi lär hästen hur den ska bära, och hjälper den att sätta de muskler den behöver, säger Agneta Aronsson, som till vardags är lärare på Ridskolan Strömsholm.

Det finns många likheter mellan hästens och vårt skelett. Våra skulderblad motsvaras av bogbladen, våra handleder av hästens framknän. I bakpartiet motsvaras våra sittben av hästens bärbensknölar och våra fotleder av hästens haser. En avgörande skillnad är dock att hästen saknar nyckelben:
- Skelettet i hästens framben är inte fäst i resten av skelettet av någon led, utan hänger endast i en muskelvagga, berättar Agneta.

På grund av detta kan inte frambenen skapa någon kraft, utan enbart ta emot. Bakbenen däremot sitter samman med resten av skeletter, och kraften från dessa går vidare via korset, länden, ryggen och fram till huvud och hals. På grund av detta säger man ofta att hästens "motor" sitter i bakbenen. Det är avsaknaden av nyckelben som gör att hästen inte kan stå på frambenen (så som vi kan gå på händer).
- Visst kan de stå på frambenen en kort stund när de sparkar bakut, säger Agneta. Men de kan inte stå kvar, inte ens med träning.

Hästens främre revben fäster i bröstbenet, precis som på oss. Längre bak fäster de i brosk. Om man sadlar för långt bak finns det alltså inget skelett som stödjer upp sadelgjorden, bara muskler
- Därför är det viktigt när man sadlar att man både tar hänsyn till att hålla bogbladen fria och att sadelgjorden får understöd av bröstbenet. Sadla "lagom" långt bak helt enkelt, säger Agneta.


Detta är alltså ett referat från en artikel från Agneta Aronssons clinic. Hela artikeln kan ni läsa här



Prinsessan Haya vänder sig till de nationella förbunden


Haya skickade, enligt Horse and Hound, i fredags ut ett brev till samtliga nationella ridsportförbund där hon ber om uppskov med införandet av den nya listan till generalförsamlingen 2010. Hon vill att ämnet ska tas upp för diskussion på församlingen, och fruktar att de starka åsikterna annars kommer att splittra FEI.



Haya föreslår att resten av reglerna i FEIs Ren Sport-program ska användas från den 1 januari 2010, men att listan över smärtstillande medel ska undersökas och diskuteras under året, skriver Horse and Hound.
Källa: Tidningen Ridsport


Jag hoppas att man inser hur idiotiskt detta är, hos FEI, och att dom drar tillbaka den progressiva listan helt. Detta är ett steg i positiv riktning i alla fall.


6 december


Det finns över 200 hästraser världen över.



Gläns lite extra


Hittade dessa läckra stövlar/chaps på Hippsons prylblogg, båda från Globenmässan. Själv tycker jag att det är jättehäftigt om man vågar sticka ut lite extra, även om man kanske ska vara lite diskretare på dressyrbanan... ;)


Guld är snyggt! Min underbara vän Marielle hoppar runt i just guldchaps. Riktigt snyggt!



Dom här tycker jag personligen är hur fräna som helst!


Svenska placeringar i Tyskland


Det blev en placering vardera för Malin Baryard Johnsson och Angelica Augustsson på lördagen i München, Tyskland.
För Angelica blev det en 8:e plats i en unghästklass med Walter 61. Malin och Tornech kom på 12:e och sista placering i en klass över 1,50-hinder. Den klassen vanns av tyske Marcus Ehning/Sabrina som bland annat fick ett halvt kilo guld i segerpremie.
Källa: Tidningen Ridsport




Norge mister OS-guldet


Nu har CAS fastställt FEI:s dom. Norge får inte behålla sitt OS-guld. FEI bestämde tidigare att norske hoppryttaren Tony André Hansen skulle diskas. Hans häst Camiro lämnade ett positivt dopningsprov vid OS i Hong Kong 2008, där Norge tog ett lagbrons - nu mister de medaljen.
- Det känns inte roligt och var inte vad jag hade väntat mig, säger Tony André Hansen.
Turerna kring hoppryttaren har varit många efter att Norge tog ett sensationellt lagbrons på OS i Hongkong 2008.
Dopningsprover från tävlingen visade att hans häst Camiro hade den förbjudna substansen capsaicin i urinen. Internationella ridsportförbundet, FEI, ansåg att norrmannen var skyldig till otillåten medicinering och dömde honom till böter och avstängning. Dessutom togs Norge ifrån sin bronsmedalj.

Tony André Hansen överklagade till CAS och har suttit i förhör under flera dagar totalt. Nu finner CAS att Tony André Hansen är skyldig och tillbakavisar alla hans invändningar.
- Jag tycker att det finns många märkligheter och mycket som är inkonsekvent i domen, säger han.
Bronset går nu i stället till Schweiz.
Källa: Tidningen Ridsport

Pressmeddelandet


4 december



Man tror att hästens allra tidigaste förfader levde för 50 miljoner år sedan.



Hästar är inte alltid så smarta


Kolla in det här söta klippet på hästen som ser sin egen spegelbild i sidan på hästbussen. Den verkar tämligen förvirrad emellanåt...

Filmklippet


PSI-auktionen streamas live


Presentationen av saluhästarna vid den 30:e PSI-auktionen i Tyskland visas direkt i webb-tv lördag den 5 december klockan 18:00.
Auktionen äger rum den 12-13 december 2009 och samtliga hästar finns även i auktionskatalogen.
Källa: Tidningen Ridsport

Webb-tv






3 december



Du kanske inte tänkt på det, men hästar kan inte andas genom munnen.



Få vaccinerade i ridsportstoppen


Enligt en källa till Saddle up är det få av ryttarna i toppen som har vaccinerat sig mot den pågående pandemin svininfluensan, h1n1. Bland de ovaccinerade finns bland annat Helena Lundbäck, Alexander Zetterman, Douglas Lindelöw och Malin Baryard. Har ni vaccinerat er?



RGB klättrar i listan


Rolf-Göran Bengtsson har klättrat från tionde till en sjunde plats när vi nu går in i december månad. Det innebär att han har en inbjudan till samtliga världscupshoppningar i vår, och startar även i Top Ten Final i Paris nästa helg.
Sverige frå därmed sammanlagt två platser till världscupshoppningarna under vårsäsongen.
Till finalen i Paris den 11 december bjuds de tio bästa ryttarna in, och gör upp om 175 000 Euro.
Även Svante Johansson, som är andra svenska ryttaren som ligger bland de 100 främsta, tog några kliv uppåt, från 77e till 72a plats. Bland de 200 främsta ryttarna finns sex svenskar.
Källa: Tidningen Ridsport



Tio-i-topp
1 (1) Marcus Ehning, Tyskland 3 175
2 (3) Albert Zoer, Holland, 3 129
3 (2) Eric Lamaze, Kanada 3 043
4 (4) Pius Schwizer, Schweiz 2 968
5 (9) Rodrigo Pessoa, Brasilien 2 685
6 (6) Edwina Alexander, Australien 2 679
7 (10) Rolf-Göran Bengtsson 2 657
7 (11) Kevin Staut, Frankrike 2 657
9 (5) McLain Ward, USA 2 655
10 (12) Harry Smolders, Holland 2 645

72 (77) Svante Johansson 1 125
112 (114) Helena Lundbäck 800
143 (144) Peder Fredricson 644
146 (115) Linda Heed 625
148 (158) Alexander Zetterman 620

Hela listan




2 december

Det längsta hoppen gjort av en häst med ryttare (över vatten) är 8,25 meter. Det skedde 1975 i sydafrika.




Peter Wylde blir inte landslagstränare


Det har spekulerats i om Peter Wylde ska bli landslagstränare i hoppning, eller till och med förbundskapten, för det svenska hopplandslaget när Maria Gretzer slutar i februari. I går annonserade Ridsportförbundet ut tjänsten som förbundskapten på sin hemsida, och nu får de alltså även leta efter nya kandidater till tränarrollen.

Wylde menar att han inte har tid för uppdraget, då hans egen verksamhet har hög arbetsbelastning, skriver Ridsportförbundet på sin hemsida.
Källa: Tidningen Ridsport


Så bor hästarna i Globen-stallet


Kolla in bildspelet över hur hästarna bodde under Stockholm Horse Show!

Bildspel


1 december



1949 hoppade hästen Huaso över ett över 250 cm högt hinder.



Mannen som verkligen talar med hästar


Missade ni fransmannen Pignons show under Stockholm Horse Show? Pignon är även känd som mannen som talar med hästar efter showen han visade upp under samma evenemang för två år sen. Han har en helt fantastisk kommunikation med sina hästar, och i alla fall jag får känslan av att jag aldrig kommer bli fullärd beträffande dessa underbara djur.

Jag blir glad ända in i själen av denna uppvisning. Se och njut!


Hela showen

Intervju och backstagereportage


Nya regler för ponnymätning


Från och med den 1 april 2010 kommer det gälla nya regler vad gäller ponnymätning. De nya reglerna innebär att ponnyer ska mätas på klinik av godkänd mätman och en veterinär eller veterinärassistent. Reglerna gäller från 1 januari, men det första kvartalet räknas som en övergångsperiod där man kan använda sig av de gamla reglerna. Svenska Ridsportförbundet ska teckna avtal med ATG-klinikerna när det gäller mätningar, och kostnaden för mätning beräknas bli samma som tidigare.
Källa: Tidningen Ridsport


Själv tycker jag att detta låter vettigt, som tidigare ponnyryttare har man fått upplevelsen att det fuskas en del vad gäller ponnyernas storlek. Jag tycker att alla ska tävla på samma villkor, och då låter detta som en vettig metod. Vad tycker ni?



Den nya dopinglagen skjuts upp


FEI meddelar nu i sitt pressmeddelande att de negativa reaktionerna över den progressiva listan nu överskuggat det genomröstade förslaget och den positiva responsen införandes av det nya ren sport-paketet fick. Ren sport eller Clean Sport, är resultatet av arbetet som de två kommissionerna ledda av Lord Holmes och professor Arne Ljungqvist inledde efter OS i Hong Kong. 

FEI meddelar att generalförsamlingens röstning för den progressiva listan har fört med sig ett antal olösta frågor, såsom konflikter med olika länders lagar och internationella tävlingsregler. Man anser dessutom att det har provocerat fram en omfattande debatt bland alla FEIs olika intressentgrupper, som ryttare, sponsorer, tävlingsarrangörer med flera. Nu ska det ges tid till mer debatt om ämnet och kompletterande forskning kring antiinflammatoriska medel till häst.

I pressmeddelandet finns viss självrannsakan hos FEIs ordförande Prinsesssan Haya.
”Vi har blivit kritiserade för att inte ge tillräckligt mycket tid för rådfrågning kring de förbjudna preparat som skiljer den nya policyn från den gamla, samt en besvärande reaktion på det sena publiceringsdatumet på den progressiva listan”.
”De åsikter som förts fram efter omröstningen tar vi på största allvar”.
”Det känns mest rättvist att skjuta på införandet av den nya listan för att ge alla en chans att göra sin röst hörd och låta andra veterinära experter titta på vetenskapen bakom policy ändringen”.
”Bråket kring listan har nästan helt och hållet överskuggat ren sport-kampanjen. Nu kan vi åter fokusera på den vägledning som paketet i sin helhet ger os för en renare sport.”

Beslutet har fattats genom att ledningsgruppen röstade om förslag att skjuta på införandet och fick två-tredjedels majoritet - bara då kan man ta beslut som normalt hanteras av generalförsamlingen. På samma sätt kan de nationella förbunden ändra ledningsgruppens beslut genom att en majoritet indikerar sin avvikande uppfattning inom 30 dagar från beslutet.

Enligt samma pressmeddelande har de brittiska och amerikanska förbunden skickat skrivelser till FEI. där de uttrycker varsin ståndpunkt. Britterna är emot listan och vill därför skjuta upp införandet. Det amerikanska förbundet är för listan men vill ändå skjuta upp införandet.
Källa: Tidningen Ridsport


RSS 2.0