Ryttarhälsa


  Vi ryttare är världsmästare på att bry oss om hästens välbefinnande. Men när det kommer till oss själva är vi rätt slarviga, eller hur? Men för ett lyckat ekipage krävs två delar i toppform!

Träning
Dom som säger att ridning inte är krävande har ingen aning om vad dom pratar om, eller hur? För att kunna matcha våra hästar behöver vi därför vara på topp! Ridningen i sig ger faktiskt rätt mycket när det kommer till styrka. Både ben och bål stärks på hästryggen. Men när det kommer till konditionen tränas den inte alltför mycket som ryttare. Därför är detta något som kan vara bra att träna på sidan om för att ha ett bättre flås och orka mer under ridpassen. Men att börja springa utan någon grundträning är ingen vettig idé. Man bör istället börja med promenader om man är helt novis. När man känner att man fått upp ett någorlunda flås kan man lägga in kortare springavsnitt i promenaderna. Snart springer du en hel runda utan avbrott! Tänkvärt är dock att konditionen inte ökar i proportion till hur muskler, leder och ligament stärks. Tänk på detta och gå inte ut för hårt! Bra skor är viktigt ända från början, det är så lätt att dra på sig benhinneinflammationer och liknande som stoppar upp träningen om man har dålig stötdämpning.
Självklart är styrka också bra att träna på vid sidan om ridningen om man vill få en bättre sits och orka inverka bättre på hästen. För ärligt talat, när magmusklerna värker av magsyra, hur mycket orkar vi inverka på hästen då?
Om man inte har tillgång till ett gym och inte vill lägga ut en massa pengar på gymkort (för dom pengarna lägger vi hellre på intressanta träningar med hästen, eller hur?) så kan man faktiskt träna detta hemma! Pilatesbollar är billiga och väldigt bra träningsredskap hemma.


Här ovan visas bäckenlyft med pilatesboll, en riktigt effektiv övning som kan varieras beroende på styrka. Lättaste är den som på bilden, med armarna som stöd och båda benen på bollen. Svårare blir den med bara ett ben på bollen och det andra i luften. Svårare blir det också om man tar upp armarna på magen så man inte har något stöd. Prova er fram! Gör övningen några gånger i följd, vila, och upprepa sen igen!

För att nå toppen krävs en stark kropp och ett trimmat ekipage. Detta har många av de framgångsrika ryttarna tagit fasta på. På dressyranläggningen Segersta tränar alla på anläggningens gym till exempel, och ridningen som utövas där är det väl knappast någon som bör klaga på... Eller hur?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0