Ett tillskott i rollkür debatten


Det som gjort debatten kring Patrik Kittel så intensiv är mycket pga. toppryttarnas utövande av rollkür eller så kallad hyperflexionform. Det är en form där hästen går mycket djup och rund, med nosen nära/helt emot bringan. Många utövare hävdar att hästen på så sätt blir mer lösgjord i ryggen och sätter under sig bättre för att på så sätt förflytta sin tyngdpunkt. Motståndare hävdar däremot motsatsen, att det är en obehaglig form för hästen, och ger en negativ inverkan i träningen. Hittills har inga faktiska belägg funnits för detta, och inga närmare studier har gjorts.
Nu har dock forskare från Kanada och Sverige gjort en studie på femton ridhästar huruvida rullkür påverkar hästen mentalt, samt vilket ridsätt hästen själv föredrar. Samtliga hästar var ovana vid rollkür.
Testet genomfördes genom en y-formation där hästarna reds i "normal form" i ena y-armen samt rollkür i den andra y-armen. Efter ett 30-tal gånger lät man hästen själv välja väg och på så sätt vilken form den föredrog. 14 av de 15 hästarna föredrog den "normala formen". Ingen skillnad i hjärtfrekvens kunde dock uppmätas vad gäller de olika ridsätten. Däremot viftade hästarna oftare på svansen och gapade mer då de gick i hyperflexionform, vilket kan vara ett tecken på stress och obehag.
Läs utförligare om testen här



Källa: Alltomhästar.se / Horseconnexion

Vad tycker ni?



Kommentarer
Postat av: Eva F

Intressant...visar på det stora ansvar som människan har när det gäller att "forma" en annan levande varelse.

2009-11-07 @ 11:18:29
Postat av: Sanna - webmaster

Eller hur... Tänkvärt!

2009-11-07 @ 12:12:05
URL: http://saddleup.blogg.se/
Postat av: Anonym

Har också läst att det påverkar hur skelettet formas eller vad man ska kalla det. Hur som helst så tycker jag det är sjukt att folk riskerar hästens välmående för tävlandets skull..

2009-11-09 @ 05:52:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0