Sadeldjungeln del 6

I denna del av sadeldjungeln ska vi titta på två olika symptom på att sadeln ligger dåligt, dessa något mer diffusa än de vi tittat på förut och upptäcks först när hästen är i rörelse. Därför är det viktigt att man provar sadeln både när hästen är uppställd samt hur det ser ut när hästen arbetar.


Sadeln gungar

Om sadeln gungar kan det bero på att sadelträets mitt, midjan, är för böjd för hästens form. Hästar som arbetar med rak rygg (ryggen höjs ofta väsentligt vid arbete) kan sadeln bli för böjd. Detta kan göra att hästen får skav vid bakre delen av bossan.

 

Sadeln vaggar i hästens längdriktning

Detta beror på att sadeln ligger an mot bogbladet och dess muskulatur, när hästen då är i arbete så skjuts sadeln bakåt och kommer sedan tillbaka till den ursprungliga positionen. Här måste man försöka sadla något längre bak. Stannar sadeln inte på plats kan man spänna sadelgjorden i de två främre stropparna. Har man en dressyrsadel med två långa stroppar kan man prova en sadel med V-stroppar, dessa är designad för maximal bogfrihet. Kontakta en sadelinpassare för att få hjälp i denna fråga!

 

Allmänt om bogfrihet

Rådet att det ska vara minst två fingrar mellan hästens bogblad och sadeln är för att man ska vara säker på att sadeln inte ligger an mot bogbladet. På en dressyrsadel brukar detta mått vara bra. Har man mer framskurna kåpor kan sadeln hamna för långt bak om man går efter det måttet. Det man då ska fokusera på är vart stommen slutar. Detta kan vara lite krångligt då sadeln är klädd med läder som ofta döljer dessa delar. På vissa sadlar kan man se en söm till den ficka som stommens främre del stuckits ner i. Man mäter då från den söm som ligger närmast bogen. Avståndet mellan den sömmen och fram till bogen bör vara fem centimeter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0