Att matcha eller inte matcha...


  Det finns de som matchar in i oändlighet och som aldrig skulle kunna rida med olika färger på schabrak och benlindor, och andra som rider med regnbågens alla färger. Hur man än väljer att göra kan vi nog ändå konstatera att hästen knappast bryr sig vad gäller detta, men visst kan det vara kul att vara lite extra fin ibland?
När man vill vara på topp så är det ju också viktigt att färgerna passar hästen, här kommer en vägvisning i detta!

Bruna hästar passar i det mesta, detta är en ganska neutral färg som sällan skär sig mot andra färger.
Blått är en klassisk färg som kan lyfta fram en lite medioker brun häst. Beroende på nyansen blir färgen dock olika mycket neutral. En häst med mycket rött i sig kan passa sämre i utrustning med röda nyanser. Att hålla sig inom den bruna färgskalan är ett säkert kort och ger ofta ett väldigt prydligt intryck. Beige och crémefärgade schabrak och lindor brukar bli väldigt snyggt på en brun häst!

Fux är en lite svårare färg än brunt då den innehåller mer rött och kan därför skära sig mot exempelvis orange, rosa och rött. Även här är blått ett säkert kort, svart och vitt är också säkra färger som bör passa bra. Beroende på hästens nyans kan det vara svårt att matcha en fux med starkare färger. Knalligt grönt och babyblå kan passa väldigt dåligt...

Skimlar kan man matcha med det mesta, dock bör man tänka på att ljusare färger kanske inte alltid blir så snyggt. Ett vitt schabrak kan ge en inte helt kritvit häst ett smutsigt intryck till exempel. En flugskimmel med brunt i sig kan vara snygg i mörkbrun utrustning då man på så sätt lyfter fram hästens egna färger. Går hästen istället mot grått kan svart utrustning se bättre ut. Jag själv tycker inte att skimlar passar så fruktansvärt bra i orange och typiska pastellfärger, detta för att det tar över lite för mycket då hästen inte har någon egen färg.

Svarta hästar har fördelen att de är väldigt neutrala och passar i det mesta. Här vågar man använda sig av starkare färger om man vill, utan att det ska skära sig och se dåligt ut.


Hoppas ni hade någon nytta av detta, och kom ihåg att det inte är på dödligt allvar... Hästen bryr sig som sagt förmodligen inte ett dugg, och det kan ju faktiskt vara kul att sticka ut lite ibland också!


Kommentarer
Postat av: Sofia

ett stort no no för mig själv är brunt på gråskimmel. Svart är en jädrans snygg färg på skimmlar, kanske för jag har det själv haha

2009-10-16 @ 10:22:20
URL: http://kumpumaki.blogg.se/
Postat av: Sanna - webmaster

Det kan jag hålla med om! Men flugskimlar kan vara riktigt snygga i mörkbrunt tycker jag :)

2009-10-16 @ 19:31:40
URL: http://saddleup.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0