Klippa och täcka...


  Vi går utan tvekan mot kallare tider vilket leder till tjocka vinterpälsar och mer täcken på hästryggarna.
Därför kommer nu en sammanfattning på vad vi ska tänka på vad gäller klippning och täckning av hästarna!

Behöver hästen klippas?
Det beror helt och hållet på användningsområdena för den specifika hästen. Frågor man bör fundera över är hur hårt hästen tränas, om den oftast rids utomhus eller i ridhus, stallets temperatur, hur mycket hästen går i hage samt det egna intresset av att behöva täcka hästen.

Hur ska hästen klippas?
När man nu har bestämt sig för att klippa hästen är frågan hur jag ska klippa den. Även här påverkar de punkter jag tagit upp i avsnittet ovan. Helklippning görs om hästen arbetas mycket inne och svettas mycket, utöver detta finns andra varianter som passar bättre om den vistas med utomhus till exempel. Exempel på detta är halvklippning, spårklippning, filtklippning och jaktklippning. Helklippningen tar längst tid och man bör beräkna upp till 5 timmar.

Säkerheten är viktig vid klippning. Hästen ska stå på torrt underlag och klippmaskinen ska skyddas mot väta. Skulle man få en stöt av apparaten bör klippningen avbrytas. Det är alltid bra att ha en medhjälpare, och speciellt om hästen är orolig under klippningen. Blir hästen orolig utav ljudet kan man stoppa igen öronen med vadd.



Täcken
För en klippt häst är täcke viktigt, då man tagit bort hästens egna skydd mot kyla och väta. Beroende på hur man klippt hästen, klimatet och liknande finns olika modeller att föredra. Hel- eller halvhalstäcken kan vara bra för frusna, helklippta hästar i kallt klimat.
I allmänhet klarar hästar kyla bättre än väta, blåst och nederbörd är det som hästarna har svårast att stå emot då pälsen har svårt att värma hästen. Hästen skyddar sig mot kyla genom att resa pälsen och på så sätt värma upp luften närmast. Denna metod förhindras av täcken, därför kan ett helt ofodrat täcke göra mer skada än nytta. Pälsen har då ingen möjlighet att resa sig och hästen förblir då oskyddad mot kyla. Tänkvärt, eller hur?


Kommentarer
Postat av: lisa

jättebra och intressant blogg! :)

2009-10-29 @ 00:13:32
URL: http://www.liisaaal.devote.se
Postat av: Sanna - webmaster

Tack så mycket! :)

2009-10-29 @ 07:53:57
URL: http://saddleup.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0