INFÖR TÄVLINGSSÄSONGEN

Hur laddar ni inför den kommande säsongen? Har hästen haft vintervila eller vart igångsatt hela vintern? Lösningarna är många och upplägget ser olika ut för alla.

Nu tänkte jag fokusera på den ena halvan av ekipaget, ryttaren. Jag tror nämligen att det är där man borde börja om man ska sätta igång igen. Har hästen haft vintervila kanske man själv halkat efter lite i formen, och då kan det vara snällt mot hästen att ha tjuvstartat med träningen så man orkar med ridpasset. Brister det i styrkan hos oss blir det ofta en last för hästen då sitsen kan bli lidande, man kan bli hängandes i bettet osv. Konditionen är något vi ofta måste jobba med även vid sidan av ridningen. Det krävs för att orka rida ett intensivare pass, men det är inte alltid det effektivaste sättet att träna upp det på. Alltså, raskare promenader eller joggning är guld värt som ryttare!
Styrkan i mage och rygg är viktigt för att orka sitta ordentligt i sadeln vilket gör att vi också kan inverka rätt på hästen. Utan en stark bål riskerar vi att få ont av ridningen då musklerna inte orkar med att stadga kroppen, utan det blir ostabilt. Här har vi nytta av träning på gym, pilatesträning och liknande. Övningar med pilatesboll som är toppen för bålen finns, och kan utföras hemma i vardagsrummet bara man har tillgång till just en pilatesboll.



Utöver att träna upp kroppen behöver vi också lägga ner tid på att förbereda oss mentalt och ladda upp motivationen på max. Se över hur ditt liv ser ut, och om det är så som du vill ha det. Känner du dig totalt harmonisk och nöjd över din tillvaro kanske du inte behöver ägna så mycket tid åt detta. Är det däremot så att du känner dig stressad över saker och inte är tillfredsställd med hur ditt liv ser ut är det kanske dags att ta tag i det nu...
Sätt dig ner och försök strukturera upp din tid i relation till det du måste göra, och det du vill göra. När du sett över ditt tidsschema kanske det visar sig att det inte alls behöver bli så stressigt om du bara lägger om aktiviteterna lite. För mig fungerar det i alla fall så att om jag har möjlighet att överblicka min tillvaro blir jag plötsligt mycket lugnare och harmoniskare. Ofta tror man att man har det stressigare än vad man har, och stressar till stor del bara för att man känner att man inte riktigt har koll på läget. Känner ni igen det?

Slutligen, ägna lite egentid till dig själv. Gör det du tycker är mysigt, ta ett varmt bad, drick en kopp te, läs en bok eller något annat som får dig ner i varv. Det är du värd!

Missa inte avsnittet om att ladda upp hästen inför den kommande säsongen :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0